≫ 

Životinjsko carstvo u hrpi smeća: Labudica koja se gnezdi na plastici i najlonu još čeka prinovu

U jednom trenutku se pomerila i otkrila tri jaja na kojima je ležala. Kada je videla da je sve u redu, ponovo se namestila

  • 7
Labud Foto: Nikola Anđić

Labudica koja je u Bloku 45 položila jaja i dalje na njima leži, dok njen parnjak pliva unaokolo i čini da gnezdo bde sigurno.

Ono što je najtužnije jeste da je gnezdo napravljeno u hrpi smeća, dok labudica uporno prikuplja grančice, ali i razne plastične i najlonske otpatke kojima dodatno osigurava svoje gnezdo. Slika je poprilično apokaliptična.

U jednom trenutku se pomerila i otkrila tri jaja na kojima je ležala. Kada je videla da je sve u redu, ponovo se namestila.

- Ona kao i kokoške povremeno pomera jaja, menja im redosled. Gledala sam dok to radi... - priga jedna gospođa.

Čitavo životinjsko carstvo obrelo se u talogu ljudske nebrige. Tu su i paktke s pačićima, a prolaznica nam kaže da povremeno viđa i kornjaču.

Možda iz ovog đubreta katkad izroni i neka nutrija, a pitanje je koliko životinja je stradalo kada su im se krila i nožice umotale u plastiku.

Kako je ranije Telegraf pisao, čišćenje otpada u rekama u priobalnom delu, gde se nalaze objekti poput splavova i čamaca, u nadležnosti je vlasnika tih objekata. Ovu informaciju su potvrdili tada iz Beogradskog komunalnog servisa (Beokom), a kasnije i iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije i iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

- Održavanje obale uz koju su privezani plovni objekti (čamci, splavovi, pontoni) u nadležnosti je vlasnika. Dužnost vlasnika da održava komunalni red oko svojih objekata se ne odnosi samo na vodeni pojas, već i na priobalje u delu koji je objekat zauzeo. Dužni su da uklanjaju otpad, naplavine, šiblje i rastinje na potezu koji zauzimaju - rečeno je tada iz Beokoma u odgovoru na naša pitanja.

Sličan odgovor sa nešto proširenim obavezama vlasnika naveli su iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

- Odredbom ove Odluke propisano je da je korisnik plutajućeg objekta obavezan da plutajući objekat postavi i koristi u skladu sa odobrenjem, da ga redovno održava u ispravnom i urednom stanju, da ga bojom i drugim sredstvima štiti od korozije, vlage i vode, da uklanja otpatke i nanos oko plutajućeg objekta, da održava i da se stara o bezbednosti prilaza plutajućem objektu, kao i da se stara da izvori svetlosti na plutajućem objektu budu postavljeni i zasenjeni tako da svojim položajem i jačinom ne ugrožavaju bezbednost plovidbe - naveli su tom prilikom.

Video: Labud i labudica s mladuncima ne mogu da se probiju kroz smeće u Savi: Uključite se u čišćenje reke!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    4. maj 2022 | 08:33

    Odvratni smo. Kakvi mozgovi ovo rade, a tako uče i svoju decu. Gledam na Zlatiboru dete baci kesu od smokija na trotoar. Roditelj ništa. Uzmem i kažem da im je ispala kesa. Kažu prazna. Ja kažem da znam da je prazna. Uzmu i vidim da im je neprijatno. I to redovno radim. Strašno me nervira primitivizam i odnos prema prirodi.

  • Boban

    4. maj 2022 | 07:54

    Kakav narod takvi i politicari na vlasti a kakvi politicari takva i drzava....

  • Dada

    4. maj 2022 | 08:32

    Pa zar smeće niko da počisti, gde je gradsko komunalno da to reši?! Sramota!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA