≫ 

Ovo su krstovi i mošti ukradeni u crkvi u Kotežu: Za jednim se još traga, prodat na pijaci za 200 dinara

Pljačka se dogodila u petak, na Đurđevdan a sve su zabeležile sigurnosne kamere

  • 12

Dva od tri krsta i mošti Svetog Petra Koriškog, koji su ukradeni u Crkvi svetih apotola Petra i Pavla u Kotežu su pronađeni, a traga se za još jednim krstom, koji je, kako i saznajemo prodat na pijaci u ovom beogradskom naselju za 200 dinara. 

Na slici su vraćeni krstovi i mošti. Radi se o krstu upokojenog patrijarha Pavla i krst koji je kupio otac dečaka za pokoj svom sinu Dušanu, koji je pre nekoliko godina nastradao kada je upao u mešalicu za brašno.

Traga se za krstom koji pripada svešteniku oskrnavljene crkve. 

Kako što smo već objavili, crkva je opljačkana u petak, na Đurđevdan, a iz nje su muškarac i žena odneli mošti Svetog Petra Koriškog, i tri krsta iz oltara. Sve se izdešavalo oko 13.30 časova. Krađu su zabeležile i sigurnosne kamere, počinioci su pronađeni, ali ne i sve ukradene stvari.

Sveštenik Jovan Lučić objavio je ovu informarciju na stranici Udruženja građana Koteža. Objavio je i snimak same krađe.

- Zahvaljujući brzoj reakciji MUP-Borča sinoć oko 22 časa pronađeni su počinioci koji su neovlašćeno, nasilno ušli i oskrnavili oltar. Vraćena su dva krsta i što je najvažnije mošti Svetog Petra Koriškog. Jedan krst je prodat na pijaci u Kotežu. Molimo kupca da nam se javi da isti krst otkupimo - napisao je juče sveštenik.

Kako Telegraf.rs saznaje, dva ukradena krsta i mošti, pronađeni su kod počinioca. Oni su, kako navodi naš izvor, odmah po saslušanju u policiji, pušteni na slobodu, a kako saznajemo, muškarac je preuzeo svu odgovornost za ovo delo.

Naš izvor navodi da su ukradene mošti neprocenjive vrednosti, kao i da sva tri krsta imaju neverovatnu pripadnost i uspomenu.

Jedan je, naime, krst upokojenog patrijarha Pavla, drugi je krst za pokoj duši malog Dušana iz Borče, koji je upao u mešalicu za hleb pre nekokoliko godina i stradao, a treći je poklon upravo svešteniku ove crkve.

- Oni nisu ni znali šta su krali. Najgore je što su ukrali delić moštiju Svetog Petra Koriškog, a to je neprocenjiva vrednost. Šta će nekome mošti? Takođe, svaki ukraden krst ima neverovatnu uspomenu. Jedan je kupio pre tri godine čovek čije je dete upalo u mešalicu za mešanje brašna. Mali Dušan. To je njegov otac kupio za pokoj duše malom Dušanu. Drugi krst je krst pokojnog patrijarha Pavla. Prota iz Koteža je dobio taj krst i on ga je ostavio crkvi za uspomenu. Prota se upokojio, sahranjen je u Hercegovini. Ova dva krsta su pronađena, a traga se za trećim, to je krst koji pripada svešteniku opljačkane crkve, a dobio ga je od brata čim je tu počeo da služi - navodi naš izvor:

- I neko tako nešto proda za 200 dinara. Traga se za kupcima krsta.

Crkva je, inače, kako saznajemo, pomagala više puta i novčano, i u garderobi i hrani upravo osobama koje su je oskrnavile.

Takođe, kako saznajemo, nije prvi put da se svetinja apostola Petra i Pavla nađe na udaru. Dešavalo se to već deset puta.

- Nisu uzimane mošti i krtovi, ali obiju crkvu, naprave veliku štetu, biju skupa vrata, a uzmu 300 dinara ili 1.500 dinara - dodaje naš sagovornik.

Telegraf.rs se u vezi sa ovom krađom obratio i MUP-u, međutim, do puštanja ovog teksta nismo dobili odgovore šta se dogodilo sa dvojcem koji je oskrnavio crkvu na Đurđevdan.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA