≫ 

Čak 137 dece iz Beograda u isto vreme zaraženo noro virusom: Prekinuli rekreativnu nastavu

Učenici 3. i 4. razreda OŠ sa Vračara boravili su u Sokobanji do 15. maja, kada su se zbog tegoba vratili kući

  • 1
Dete, devojčica, bol u stomaku Foto: Shutterstock

Čak 137 dece i troje nastavnika OŠ "Jovan Miodragović" iz Beograda dobilo je stomačni virus tokom rekreativne nastave u Sokobanji. Nekoliko učenika je imalo i temperaturu, a agencija i škola u kontaktu su sa nadležnim zavodima za javno zdravlje u Zaječaru i Beogradu.

Učenici 3. i 4. razreda boravili su u Sokobanji do 15. maja, kada su se zbog tegoba vratili kući.

Kako su nam kazali roditelji, deca su najpre počela da se žale na bol u stomaku, ali situacija nije delovala ozbiljno sve dok nisu neki od njih dobili proliv i temperaturu.

Kako su nam objasnili u školi, reč je o stomačnom virusu, agencija je odmah kontaktirala Zavod za javno zdravlje "Timok" iz Zaječara, ali pošto su se deca vratila u Beograd i pošto je bilo potrebno da se uzme još biološkog materijala za analizu, slučaj je preuzeo beogradski Zavod za javno zdravlje.

- Izolovan je stomačni virus, Zavod za javno zdravlje je uzrokovao biološki materijal neke dece i pronađen je noro virus. Aagencija se obratila "Timoku", to je institut iz Zaječara, koji je prosledio sve GZJZ iz Bulevara despota Stefana. Bili smo u kontaktu s njima non-stop, dostavili imena dece koja su imala simptome. Oni će to dalje proslediti Zavodu u Zaječaru, pa će oni preduzeti mere iz svoje nadležnosti. Tokom celog dana smo u četvrtak i petak bili u kontaktu sa Zavodom - objasnili su nam u školi.

Kako kažu u GZJZ. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti obavio je epidemiološko istraživanje vezano za oboljevanje od gastroenteritisa među učenicima i nastavnicima iz OŠ "Jovan Miodragović", a koji su boravili u okviru nastave u prirodi u Sokobanji.

- U kliničkoj slici obolelih su dominirali sledeći simptomi i znaci: povišena telesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i dijareja. U cilju utvrđivanja uzročnika oboljenja, organizovano je sakupljanje uzoraka stolica od obolelih u Gradskom zavodu za javno zdravlje, radi virusološke i bakteriološke analize. U jednom uzorku stolice utvrđeno je prisustvo norovirusa. Prema dobijenim podacima svi oboleli se dobro oporavljaju i od 20.05.2022. godine nisu registrovani novi slučajevi obolevanja. Svim obolelim osobama je naložena mera izolacije do prestanka simptoma bolesti - kazali su u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda.

U saradnji sa Zavodom za javno zdravlja Timok u objektu gde su bila smeštena deca iz OŠ “Jovan Miodragović” preduzete su protivepidemijske mere od strane pomenutog Zavoda.

Norovirus se najčešće nalazi u hrani, a njegov najčešći put prenosa je putem neopranog voća i povrća.

Klikom na ovaj link saznajte sve o načinu prenošenja virusa kao i kako da zaštitite sebe i svoju decu.

Video: Ako vam dete ima mokraću boje piva, temperaturu i žutu boju kože, testirajte ga na hepatitis

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kg

    23. maj 2022 | 14:08

    To se dešavalo i sa predhodnim grupama dece koje su bile tamo u hotelu Banjica,i moja dva deteta su prošla kroz isto krajem aprila i morao sam da odem po njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA