≫ 

BUDIMO LJUDI, IAKO SMO SRBI: Beograđani zaboravljaju svoje mrtve, 396 urni na Lešću čekaju na sahranu!

U poslednjih nekoliko godina na najvećem prestoničkom groblju se nagomilale urne koje niko od porodica preminulih ne preuzima. "Ne znam kakvi su to ljudi, bolje da odgovor daju psiholozi i sociolozi", kaže Dragan Baltovski, direktor Lešća

  • 0

POKOJNICI ČAME NA POLICI! Tokom poslednjih nekoliko godina blizu 400 osoba nije dostojno sahranjeno jer su njihovi najbliži zaboravili na njih, govori poražavajući podatak do koga je Telegraf došao na najvećem beogradskom groblju Lešće. Dok se najbliži ne sete, te urne se drže na polici u jednoj od prostorija na groblju.

Prema rečima generalnog direktora JKP Pogrebne usluge Dragana Baltovskog, broj nepreuzetih urni raste, pa zbog ograničenog prostora, koji postoji za čuvanje, ovaj problem će morati uskoro da se reši.

- Na groblju Lešće postoji 396 urni, koje nisu preuzete od 1996. godine, pa do danas. One se čuvaju i čekaju da ih neko od zakonskih naslednika preuzme i dostojno sahrani, odnosno  pohrani. Njihovo čuvanje ne predstavlja poseban problem za JKP „Pogrebne usluge“ koje se još uvek nije opredelilo da te urne raspe u "Vrt sećanja" - mesto predviđeno za rasipanje pepela preminulih,  i da, time, oslobodi nekoliko polica. To je više moralno pitanje za porodice koje nisu ispunile do kraja svoju ljudsku dužnost prema najbližim srodnicima – kaže Baltovski.

On objašnjava da po važećem Zakonu o sahranjivanju i grobljima, porodica urnu ne može preuzeti i odneti kući, već se ona može sahraniti u porodično grobno mesto ili grobnicu, ukoliko porodica to želi, a može se i pohraniti u za to predviđene kasete: kolumbarijum ili rozarijum. Razlika je u tome što je u prvom slučaju kaseta sa urnom na zidu, a u drugom slučaju na zemlji.

 

- Porodica koja se opredeli za kremaciju ima osnovne troškove tog postupka približno iste kao za klasično sahranjivanje u grobno mesto. Prilikom ugovaranja kremacije, potpisuje se dokument u kome je između ostalog predviđeno da se urna preuzima najkasnije u roku od šest meseci. Po našoj evidenciji, u periodu od 1966-2012.  godine nije preuzeta 1.591 urna. Nepreuzete 1.082 urne urne, koje datiraju iz perioda od 1966 do 1995. godine pohranjene su u "Vrtu sećanja", posebnom prostoru namenjenom za to na groblju Lešće – navodi on.

Na pitanje zašto je to tako i kakvi to ljudi zaboravljaju svoje najbliže, direktor JKP Pogrebne usluge ne želi direktno da odgovori.

- Na to pitanje su merodavniji  da odgovore sociolozi, psiholozi i ostala stručna lica – zaključuje on.

Dok neki psiholog ne nađe odgovor, 396 urni i dalje čekaju dostojnu sahranu.

(I. M.)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA