≫ 

Ovi zanati izumiru u Beogradu: U budućnosti neće imati ko da nam gradi kuću ili popravlja cipele

Antić navodi da se u Beogradu za molera ove godine upisalo svega 10 učenika, a da zanimanje obućar gotovo da ne postoji

  • 2

Već više godina problem je mali broj učenika koji se upisuju u trogodišnje škole, odnosno na zanate, kaže predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić i navodi da ćemo u bliskoj budućnosti biti suočeni sa nedostatkom molera, zidara, tesara, ali i obućara i brodomehaničara.

- Ove godine nije bio dozvoljen upis za zidara, tesara, odnosno izvođača osnovnih građevinskih radova. Budite ubeđeni da u bliskoj budućnosti nećemo imati one koji će da grade kuću ili da armiraju i rade tesarske poslove, toga već nema - rekao je Antić za Tanjug.

On navodi da se u Beogradu za molera ove godine upisalo svega 10 učenika, a da zanimanje obućar gotovo da ne postoji.

Antić kaže i da je Srbija u ekspanziji širenja rečnog saobraćaja, ali, ističe, od toga neće biti ništa, jer retko koji đak se upisuje za brodomehaničare.

Na pitanje šta je rešenje, Antić odgovara da se ono ogleda u novom planu i programu, te u benefitu u vidu stipendija.

Prema njegovim rečima, ljudi sa samostalnom zanatskom radnjom treba da budu oslobođeni poreza.

- Dajte im pet godina da ne moraju da plaćaju poreze, nije samo kupovina značajna, dajte da imamo i te majstore koji su kvalitetni i pružaju usluge i nama i državi. To je otprilike rešenje, a pored poreza vi morate da imate i neke druge stvari, poput konkretnog rada sa majstorom - ukazao je Antić.

Jedna od ideja je, navodi Antić, da se napravi regionalni centar sa instruktorom koji će podučavati zanatlije.

U srednjim stručnim školama u Beogradu nakon drugog upisnog roka ostao je veliki broj slobodnih mesta, a zanatska odeljenja su sa sve manje đaka.

Video: Vešti Esmanini prsti izatkaju ćilim za mesec dana: Kaže da je Džana njena naslednica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gola Istina

    1. avgust 2022 | 14:10

    Ne znam sta bih rekao deci, ne zameraim im nista , pre neki dan nekoliko clanaka o mladim penzionerima od 20 + godina, ni jedan od njih nije zanatlija, ovi sto se fotsiraju iz rijalitija isto , svi pokupovali stanove, imaju puno pata, pitanje je koliko njih u opste ima osnovnu, koliko pevaci uzimaju po nastupu, opet nista od skole, ako neko od njih i upise zanatsku skolu svi ce mu se smejati, neki direktno neki indirektno i gledace ih sa ponizavanjem, sa druge strane ti poslovi traze posvecenost , znanje kako bi se steklo iskustvo, a nasa omladina samo bulji u telefon, sta ima na instagramu, da se piju kafe i da se ogovara neko. I ja ne mogu da shvatim da se neko glupira na internetu i zaradjuje od toga, takodje i u sportu ako imas srece i vezu , pusti talenat bice i para. Svi dobri mastori, zanatlije su otisli da rade u inostranstvu, ili su umrli ostali su samo ovi sto znaju pet zanata salabajzeri zovnes ih jednom i nikad vise. Ako se smanji uticaj sunda, kiceraja, pevaca, rijalitija mozda se i popravi situacija, u suprotnom situacija ce biti ista, moracemo mi sami da popravljamo i krecimo, pozdrav svima

  • Milorad

    2. avgust 2022 | 16:52

    Pa nije omladina glupa da ih jasi ovakva drzava, da ih drzava guli. Drzava hoce da drugi rintaju za nju, a drzava hoce leba bez motike, e pa to ne moze tako, ustvari moglo je ali dosao je kraj. Za to smo tu gde jesmo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA