≫ 

Tri obroka za 266 dinara: Ovo su cene koje od 1. oktobra čekaju akademce u studentskim domovima

Školovanje će biti skuplje na pet fakulteta Univerziteta u Beogradu

  • 1
Studentska menza Karaburma Foto: Marko Jovanović

U četrnaest studentskih domova u Beogradu smešteno je deset i po hiljada akademaca. Trenutno, međutim, u prestonici boravi njih hiljadu i dvesta. Kapaciteti će se popuniti do 20. avgusta kada počinje ispitni rok.

Sa novom akademskom godinom stižu i nove cene u domovima, koje su i dalje daleko pristupačnije od onih za iznajmljivanje soba tokom studija. A školovanje će biti skuplje na pet fakulteta Univerziteta u Beogradu, prenosi RTS. 

Studente sve više interesuje boravak u studentskim domovima. Zato u Ustanovi Studentski centar Beograd programe, kao i način ishrane, prilagođavaju potrebama mladih.

- Bukvalno imam sve u ovom domu. Od sportskih terena, sportske sale, teretane, vešeraja u svakom domu, sobe su ekstra opremljene - kaže student veterine Stefan Milovanović.

Direktor ove ustanove Goran Minić kaže da imaju i posebne apartmane za osobe sa invaliditetom.

- U okviru našeg doma 'Mika Mitrović' se nalaze posebni apartmani koji su prilagođeni za one studente koji koriste kolica. Takođe, u tom domu se nalazi elektronska učionica koja je prevashodno namenjena slepim i slabovidim studentima - navodi Minić.

Napominje da se konstantno usklađuje jelovnik sa potrebama korisnika.

- Mi smo u prethodnom periodu uveli možda i desetak novih jela, ali smo se trudili da zadržimo i neka stara tradicionalna jela - napominje Minić.

Cene od 1. oktobra

Od 1. oktobra studenti će mesečno, u zavisnosti od kategorije doma, za sobu izdvajati između 1.500 i 2.790 dinara. A za sva tri obroka dnevno, izdvajaće 266 dinara.

- Pa ja sam i živela privatno. Živela sam u stanu. Izdvajala sma dosta više, mnogo više nego sada, a kvalitetom stanovanja sam zadovoljnija ovde - kaže studentkinja Poljoprivredng fakulteta Dragana Tepavčević.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Ana Grčić ističe da su cene privatnih smeštaja za studente trenutno previsoke.

- Cene koje su, da kažem, studentima dosta privlačnije, jednostavnije mogu izaći na kraj sa svojim budžetima u odnosu na cene privatnih smeštaja u Beogradu. Na primer, na Voždovcu, u blizini Fakulteta političkih nauka, da kažem, samo jedna soba u kojoj student može da živi privatno ne kreće se ispod trista evra - ističe Grčićeva.

Iznos stipendije pokriva trošak studentskog doma

Ministarstvo prosvete svake godine tri meseca pre početka školske godine raspisuje konkurs za stipendije i kredite. Pokrivaju troškove života u studentskom domu.

- U protekloj godini Ministarstvo prosvete je dodelilo 7.900 stipendija i 6.790 studentskih kredita. Ministarstvo prosvete dodeljuje i stipendije za izuzetno nadarene studente i u protekloj godini je broj takvih dodeljenih stipendija 1.177 - kaže pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milutin Đurović.

Značajna stavka u budžetu za akademce su i udžbenici.

- Neki fakulteti obezbeđuju određeni broj udžbenika besplatno za svoje studente. Tu su naravno uvek i akcije koje mi radimo kao studentski parlement gde stariji studenti mogu svoje knjige dati mlađim kolegama, i one se tako godinama smenjuju kroz niz generacija. Ali opet, na svakom fakultetu postoje skriptarnice gde studenti kupuju knjige koje su od profesora direktno sa fakulteta, one su im najviše potrebne za studije - kaže Ana Grčić.

Mladi su i ove godine konkurisali na dva ili više fakulteta ili više smerova istog fakulteta očekujući pre svega budžetski status. One koji će sami finansirati svoje školovanje nove, više cene, do 10 odsto, očekuju na pet fakulteta Univerziteta u Beogradu, a to su Biološki, Rudarsko-geološki, Tehnološko-metalurški, Ekonomski i Fakultet organizacionih nauka.

Video: Srpski studenti napravili letelicu i oduvali mnogo skuplje svetske projekte: Može da spasava živote

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    5. avgust 2022 | 13:41

    Ovakvih privilegija ima malo gde na svetu. Treba samo da se zagreje stolicai uči.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA