≫ 

Deo fasade pao bebi na glavu u centru Beograda, ko je odgovoran za urušavanje? Dobili smo odgovor

Shodno zakonima, stanari će morati da se zamisle

  • 4
Fasade, bezbednost Foto: Nikola Anđić

Jedna beba povređena je kada je na nju pre tri dana pao deo fasade sa zgrade u Knez Mihailovoj ulici. Dete je zadobilo povrede glave i hitno je prevezeno u bolnicu. Za sada nije poznato kako je došlo do obrušavanja.

Ko je dužan da održava fasade i brine o njihovoj bezbednosti, šta u slučaju da fasada preti da se uruši, pitali smo pored ostalog Sekretarijat za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

Sudeći prema odgovoru, glavna odgovornost je na upravniku i stanarima zgrade. 

- Shodno Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, obavezu da održavaju zgradu na način da od zgrade, odnosno zajedničkih delova zgrade ne preti opasnost nastanka štete, imaju vlasnici ili korisnici samostalnih delova zgrade. Stambena zajednica, preko svojih organa, ili profesionalni upravnik kome su povereni poslovi upravljanja, imaju obavezu da održavaju delove zgrada na način kojim se obezbeđuje funkcionalnost tog dela zgrade prema propisima koji bliže određuju njihovu funkcionalnost i na način kojim se eliminiše opasnost od nastupanja štete ili nemogućnosti korišćenja drugih delova zgrade - navode u Sekretarijatu.

Kada Opština preuzima brigu o fasadi? 

Kako dalje objašnjavaju, ako građevinski inspektor Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju utvrdi da se korišćenjem objekta dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, bezbednost susednih objekata, bezbednost okoline ili ugrožava životna sredina, naložiće izvođenje potrebnih radova. Odnosno zabraniće korišćenje objekta ili dela objekta. U ovim slučajevima, može eventualno narediti uklanjanje delova fasade koji su skloni padu.

- Takođe, Zakon o stanovanju i održavanju zgrada propisuje da u slučaju neizvršenja potrebnih aktivnosti na održavanju zgrade, a nesprovođenjem ovih aktivnosti bi mogle da nastanu štetne posledice po život ili zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti, radove na održavanju zgrade preuzima jedinica lokalne samouprave - kažu u odgovoru za Telegraf.

Jedinica lokalne samouprave može odlukom da utvrdi urbanističke zone ili blokove za koje propisuje obavezu izvršenja određenih aktivnosti u održavanju zgrade, odnosno obavezno investiciono održavanje i unapređenje svojstava zgrada.

Video: Na ovom mestu se obrušila fasada na porodicu i povredila bebu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 💯jko™

    1. novembar 2022 | 12:33

    To za Beograd ne važi, jer su beograđani sa malim 'b' van svih normi. Oni kao posebna vrsta očekuju da im je sve besplatno počev od prevoza pa sve ostalo.

  • Bata

    1. novembar 2022 | 13:05

    Šta treba da kažu ljudi u Srbiji koji žive van Beograda? O čemu vi pišete danima? Ovo se svakodnevno dešava van kruga dvojke, a o tome niko ni reči.

  • туга

    1. novembar 2022 | 14:18

    Пола Београда се гради,друга половина се руши..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA