≫ 

Sutra demontaža spomenika Vuku Karadžiću: Biće prevezen u Smederevo gde dobija stari sjaj

U narednom periodu, predviđeni su i radovi na obnovi pristupnog platoa i okoline ovog značajnog spomenika kulture

  • 0
Vuk Karadžić spomenik Foto: Shutterstock

Sutra će u periodu između 7 i 8 časova pre podne biti pažljivo demontirana sa postolja bronzana skulptura Vuka Karadžića i preneta u atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevo, najavljuje Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda.

"U okviru radioničkog prostora skulptura će biti sanirana i konzervirana, a potom obnovljena vraćena u Beograd na svoje mesto. O svim narednim koracima blagovremeno ćemo davati obaveštenja, a organizovaćemo i posetu medija ateljeu u Smederevu tokom radova na sanaciji skulpture", navodi se u saopštenju.

Zavod za zaštitu spomenika kulture otpočeo radove na sanaciji i restauraciji spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću 7. novembra, tačno na dan kada je svečano spomenik otkriven u prisustvu gradskih zvanica i stanovnika Beograda pre 85 godina (7. novembra 1937. godine).

Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću izrađen je u 2019. godini, a Grad Beograd je za ovu godinu opredelio sredstva za izvođenje radova u visini 11 miliona dinara, čime su se stekli uslovi da počnu radovi.

U narednom periodu, predviđeni su i radovi na obnovi pristupnog platoa i okoline ovog značajnog spomenika kulture.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA