≫ 

Kada zgrada počne da tone, ko je nadležan? Problem stanara u Bloku 62 dobio neverovatan obrt

Stanari ističu da ima više od 10 godina kako su zidovi počeli da se razdvajaju

  • 2
Zgrada Foto: Mateja Beljan

Stanari solitera na Novom Beogradu u Bloku 62 strahuju za svoju bezbednost zbog pukotina na delu zgrade. Čija je odgovornost kada se tako nešto dogodi i ko treba da reši problem?

Pucali su i zidovi u stanovima, ali tek kada su primetili da se jedan deo betonske ograde u prizemlju potpuno odvojio, stanari solitera broj 102 u Ulici Jurija Gagarina,u bloku 62 na Novom Beogradu, uplašeni za svoju bezbednost, problem su prijavili upravniku, a on "Gradskom stambenom".

Ekipe su izašle na teren i poduprle zid drvenim gredama kako se ne bi srušio, ali to je samo privremeno rešenje.

- Ja mislim da ima preko 10 godina da su se počeli zidovi polako razdvajati - kaže Slavko Tomanić, stanar i dodaje da komšije krpe, zovu alpiniste, pa onda oni to spolja zaptivaju.

- Od sleganja pucaju zidovi, stavi se rabic žica, prekreči se i to se popunjava tako - kaže Zoran Andromak, stanar.

Da bi problem statike zgrade bio rešen, kako saznaje RTS u Sekretarijatu za inspekciju grada Beograda, stambena zajednica prvo mora da angažuje veštaka građevinske struke koji bi utvrdio uzrok, stepen i obim oštećenja i predložio mere.

U Gradskom stambenom kažu da oni nisu nadležni za projektantske usluge, tako da stanari moraju sami o svom trošku da angažuju neku kuću koja je za to licencirana. To je za njih veliki izdatak.

- Znači, 44 godine izdvajamo sredstva, za šta su korišćena, zašto ne možemo da ih koristimo za ovakve stvari. Dobili smo ponudu za stepenište za 1.500 evra, uradite i skinite sa našeg računa, a oni kažu: 'Ne možemo, moraju stanari sami da skupe'. Znači to je nonsens apsolutni - rekao je Zoran Andromak, stanar.

- Od njih sam dobio negativan odgovor da mi to moramo sami da odradimo i da to nije u njihovoj nadležnosti, tako da se vrtimo u krug - kaže Branko Čuković, upravnik iz redova stanara.

Detaljno istraživanje

Da li se zgrada zaista sleže i zbog čega, moguće je utvrditi jedino detaljnim istraživanjem, koje moraju da sprovedu stručnjaci, kažu na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Za ovakvo istraživanje i izradu projekta potrebna su tri meseca.

- Treba osmisliti plan terenskih istraživanja sa ciljem da se upravo dobija što više informacija vezano za uzroke koje smatramo da su mogući i da se zapravo rekonstruišu događaji koji su doveli do sleganja, znači u tom trenutku kada smo utvrdili šta je neposredan uzrok onda je moguće osmisliti najadekvatniju inženjersku meru - kaže doc. dr Veljko Pujević, Građevinski fakultet u Beogradu.

Na Građevinskom fakultetu u Beogradu još kažu da su se 70-ih godina na Novom Beogradu gradile izuzetno kvalitetne zgrade. Međutim, pre jedne decenije, ova zgrada imala je 18 spratova, a sada ima 20, pa jedan od uzroka može da bude i nestručna nadogradnja.

Video: U Beogradu je drastično povećan broj korisnika usluga dimničara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zanatlija

    16. novembar 2022 | 06:15

    Volim moju kucu na kraju sela i nikad je ne bih menjao ni za pola tog Beograda,mir i sloboda ☝

  • Laki

    16. novembar 2022 | 07:50

    Kvadrat stana 2800. Toliko o tome

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA