Sećate li se koji se praznik slavio 29. novembra? Nekada mu se radovala čitava Juga, evo šta sada kažu građani

Nekada je cela bivša Jugoslavija slavila ovaj praznik

  • 27

Ranije, tokom bivše Jugslavije, na današnji dan slavio se praznik 29. novembar poznatiji kao Dan republike. Praznovao se dva dana i to sve do 2002. godine kada je ukinut odlukom Savezne skupštine.

Tada se je cela zemlja obeležavala Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu u BiH 1943. godine, kada je, pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije, doneta odluka o formiranju države federalnog ustrojstva,  Jugoslavije, kao i ustavotvorne skupštine dve godine kasnije, kada joj je dat naziv Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ).

Ekipa Telegrafa pitala je građana Beograda da li se sećaju koji se praznik obeležavao na današnji datum, te kako im je on ostao u sećanju i srcima.

Odgovori starijih građana su mahom bili pozitivni, i sećanjem na Dan republike, setili su se svoje mladosti, bilo je i onih mlađih koji nisu znali tačno da odgovore šta je nekada predstavljao 29. novembar.

- Ja imam sedamdeset i pet godina, kako ne bih znao, danas se slavi 29. novembar, Dan republike. To je državni praznik. Jugoslavija me podseća na prošlost. Pitanje je koliko je to vreme bilo lepše, ali je bilo uglavnom bolje nego danas - odgovorio nam je jedan stariji gospodin.

- Današnji praznik me asocira na neko drugo vreme, lepše i mirnije. Jugoslavija me asocira na lepa vremena. Na neko srećno doba, kada sam bila mlada - odgovorile su nam starije žene u anketi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera N.

    29. novembar 2022 | 15:53

    Živim sa porodicom u kući podignutoj od kredita koji su moji uzeli 1974, a skoro cela ulica je takva, ima nešto i gastarbajterskih kuća iz istog doba. Danas kad čitam o tim skupim kvadratima i kirijama pitam se da li je moguće nešto tako ponoviti. Krediti su nepovoljni, posao je nesiguran, a ni gastarbajteri više ne mogu da zidaju. Za fabrike kablova uvek ima para, pa i onda smo valjda nekakve fabrike imali.

  • Vidosv

    29. novembar 2022 | 17:02

    29.novembar,DAN REPUBLIKE, taj dan se slavio kao veliki DRŽAVNI praznik.Bilo je mnogo bolje vreme,živelo se bolje i mirnije u velikoj DRŽAVI, J U G O S L A V I J I.

  • Pravednik

    29. novembar 2022 | 15:57

    Treba se opet uvesti kao praznik dva dana odmora za ovaj naplaćen narod u z nadohnadu privatnih sektora. Dupla dnevnica 👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA