Čak 62 odsto brucoša čine studentkinje, a jedan smer je najtraženiji i nije IT: Novi podaci sa BG Univerziteta

Na najtraženijem smeru su četiri kandidata konkurisala na jedno mesto

  • 0
Studentkinja, amfiteatar Foto-montaža: Pixabay, Shutterstock

Ovu akademsku godinu upisalo je ukupno 13.202 brucoša, od kojih 62 odsto čine studentkinje, rečeno je danas na sednici Saveta Univerziteta u Beogradu (UB). Kako je rekao prorektor UB za finansije Dejan Filipović, u 2022/2023. godini za upis na ovaj Univerzitet na osnovnim studijam, na 101 akreditivanom studijskom programu, konkurisalo je ukupno 19.723 studenta, a upisano je 8.740 budžetskih i 4.462 samofinansirajuća.

Prema njegovim rečima, najveće interesovanje pokazano je za Fakultet organizacionih nauka i Elektrotehnički fakultet. Rekao je da su posle prvog prijemnog roka na 11 fakulteta bili popunjeni svi kapaciteti, a da je među najtraženijima bio smer psihologija na Filozofskom fakultetu, gde su na jedno mesto konkurisala četiri studenta.

Filipović je naveo da je u ovoj akademskoj godini na BU upisano 557 stranih studenata, od čega 443 studenta srpske nacionalne manjine iz drugih država, a kako je rekao, "pravih stranaca" 114. Prema rečima prorektora Filipovića, u ovoj godini nešto je manje interesovanje za upis studenata na master studije u odnosu na prethodnih 10 godina, pa je na UB na 160 akreditovanih studijskih programa upisano 5.723 studenta.

"I tu su brojke u korist žena, jer od ukupnog broja imamo 61 odsto studentkinja i 39 odsto studenata", kazao je on. Na doktorske studije ove godine je upisan sličan broj doktoranata kao i prethodne. "Od 1.150 prijavljenih, upisano je 1032, od čega 55 odsto žena i 45 odsto muškaraca.

Njih 486 se finansira iz budžeta, a 546 je samofinansirajućih", naveo je Filipović. Članovi Senata UB usvojili su na sednici, između ostalog, i izmene i dopune studijskog programa za FON, promovisali nove redovne profesore UB, izmene i dopune finansijskog Plana za 2022. godinu, kao i predlog finansijskog Plana za 2023. godinu.

Na zahtev Ministarstva prosvete da se dostave tabele za državnu maturu, koja bi trebalo da počne da se primenjuje od sledeće godine, kako je rekao rektor Vladan Đokić, Senat će odgovoriti posle sastanka koji će biti 11. januara. On je izvestio članove Senata da je o finansiranju visokoškolskih ustanova na sastanku razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić, ministrom finansija Sinišom Malim i ministrom prosvete Brankom Ružicem i da je dogovoreno da se napravi Uputstvo za raspodelu prihoda visokoškolskih ustanova.

Naveo je da je održan sastanak i sa ministarkom za nauku i tehnološki razvoj Jelenom Begović, kako bi se rešio problem ugovora za naučne radnike na Univerzitetu koji rade van nastave. Dogovoreno je formiranje Radne grupe koja će sačiniti zakonsko rešenje koje će, kako je kazao, omogućiti realan način za finansiranje naučnih radnika. Sledeća sednica Senata UB najavljena je za 25. januar na Pravnom fakultetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA