"Neno, ubiše ti Stanka": Pretučenog dečaka u novogodišnjoj noći roditelji zatekli u lokvi krvi kako jauče

* Maloletnik opisao kako je napadnut sleđa, naveo da nije hteo da se tuče * Stručnjaci upozoravaju da reakcija nadležnih ne sme da izostane

  • 0
Braća Jerković, vandali, dečje igralište, Printskrin: Instagram/Moje naselje

Novu godinu Stanko A. dočekao je uz vatromet sa drugarima iz kraja. Dok su čekali da sat otkuca ponoć, u ulicu je stigla grupa mlađih dečaka. Prema Stankovim rečima, bacali su pirotehnička sredstva i vređali ih.

"Kada je jedan od njih izvadio malo opasnije pirotehničko sredstvo, rimsku sveću i počeo da nas gađa, mi smo se uplašili, kako mlađa deca, tako i ja. Opomenuo sam ih da to ne rade, kako ne bi naškodili nekome i ozbiljno ga povredili. U tom trenutku njihova reakcija je bila burna", priča Stanko.

Vaspitan da se silom ne ide na mlađe, odlučio je da krene kući.

"Nisam ni planirao da se suprotstavljam takvoj grupi, zato što je za mene bilo strašno i ponižavajuće da ja napadnem, a kamoli maltene udarim nekoga ko je mlađi i vidno slabiji od mene. Oni su na vrlo podmukao način, kada sam se njima okrenuo leđima, i pošao kući, napali sa leđa. To je bio neočekivani napad, vrlo su teški i nezgodni udarci kada ih primate sa leđa, vi ih ne očekujete i ti udarci mogu da se vrlo kobno završe", rekao je Stanko, prenosi RTS.

Da njihovog sina tuku, roditelji su saznali od rođake. Odmah su istrčali na ulicu da vide šta se dešava.

"U tom momentu smo samo pokušavali da vidimo da li nam je dete živo, koje je bilo u lokvi krvi, koje je jaukalo. Na takav način da šutiraju nemilosrdno nekog ko je pokrio lice i pao, da priđu, i tako da ga dokrajče na podmukao način, ne govori ništa dobro, budi u vama bes", kaže Đoko A.

Stankova mama Nedeljka priča da je njena jetrva došla i vrisnula: "Neno, ubiše ti Stanka".

"To je za mene bilo strašno. I kad sam shvatila da su to mlađa deca od njega, pa da li je moguće? Ja sam mislila da su neka starija došla. Zašto? Zašto? I zbog čega se deca tako ponašaju", pita Nedljka.

Istraga u toku

Na uviđaj je iste večeri izašla policija. Istraga je u toku, a roditelji nemaju nikakvu informaciju o tome da li će neko od učesnika u tuči biti krivično gonjen.

Reakciju nadležnih očekuje poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, uz poruku da vršnjačko nasilje mora da se zaustavi.

Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković / Foto: Nikola Anđić

"Najgore što sada može da nam se desi jeste da izostane reakcija nadležnih, pa da se svi mi kao roditelji zabrinemo kako treba da vaspitamo i savetujemo našu decu kako da se postave u ovakvim situacijama", rekla je Jankovićeva.

U Novoj godini još jedan slučaj vršnjačkog nasilja – u kafiću u Vranju dve tinejdžerke su napale treću. A u godini za nama ostalo je 285 slučajeva nasilja među vršnjacima.

Video: Maloletni vandali isprebijali dečaka koji im se suprotstavio jer su uništavali dečiji park

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA