≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta krije Kalemegdanski park? Posetili smo Veliko stepenište i grobnicu narodnim herojima

Vreme čitanja: oko 3 min.

Možete se popeti kod lava i posmatrati Zemun i Novi Beograd, ili odati počast narodnim herojima

  • 3

Kalemegdanski park kao najlepši i najveći beogradski park, s Beogradska tvrđava iznad ušća Save u Dunav najznačajniji kulturno-istorijski kompleks, ali i velika turistička atrakcija posetiocima iz čitavog sveta. Veliko stepenište i Grobnica narodnih heroja su jedni od najvažnijih i najupečatljivijih simbola najpoznatije Beogradske tvrđave. Oni takođe predstavljaju i sudar dve epohe, vremena Kraljevine Jugoslavije i SFRJ i istorijskih turbulencija sa kojima su se ove dve bivše države suočavale, kao i strašnog i razarajućeg Drugog svetskog rata, koji je sa sobom odneo mnogo ljudskih života.

Sišli smo niz najupečatljiviji projekat na teritoriji celog Kalemegdana koji privlači brojne turiste iz čitavog sveta zbog predivnog pogleda panorame grada koji pruža.

Reč je o Velikom stepeništu, impozantnoj i zadivljujućoj arhitekturi koja je direktno svedočanstvo moderne srpske istorije.

Ukoliko želite da uživate u pogledu na Novi Beograd i Zemun, popnite se kod velike skulpture lava koga je lično dizajnirao vajar Sreten Stojanović.

Inače, Veliko stepenište je delo arhitekte Aleksandra Krstića. Sagrađeno u romantičarskom stilu, odudara od ostale, prevashodno osmanske arhitekture koja dominira Kalemegdanom.

Sudbina Velikog stepeništa je istovetna sudbini samog Beograda, više puta rušeno, od čega najteže tokom bombardovanja Beograda aprila 1941. godine, a potom obnavljano.

Zbog brojnih pukotina i krupnih komada koji su nedostajali, ali pre svega i zbog bezbednosti samih posetilaca, ono je u potpunosti obnovljeno 2019. godine.

Sada ovo stepenište predstavlja veliku turističku atrakciju za posetioce širom sveta budući da se odatle pruža predivan pogled ka Novom Beogradu i Zemunu.

Grobnica narodnih heroja

Odmah nakon silaženje sa Velikog stepeništa, u produžetku Savskog šetališta, sa desne strane ispod Beogradske tvrđave, nalazi se i Grobnica narodnih heroja.

Ova impozantna spomen ploča posvećena antifašističkim borcima, ali i predratnim komunistima je jedno od upečatljivijih uspomena na vreme tokom bivše Jugoslavije.

Popeli smo se uz stepenike i primetili da se na grobu nalazi jedna mala vaza, kao počast Ivanu Milutinoviću, Ivu Loli Ribaru, Moši Pijadi i Đuri Đakoviću koji je preminuo kao predratni komunista.

Međutim, primetili smo još jednu, nažalost u poslednje vreme učestalu pojavu.

Naime, celokupna grobnica oblepljena je nalepnicima jedne od opskurnih klerofašističkih organizacija.

Ovo nije orvi put, da se grobnica narodnim herojima skrnavi, zadnji ozbiljniji slučaj se dogododio novembra prošle godine, kada su vandali na njoj ispisali grafit "Communists terrorists".

Ali vratimo se slavnoj antifašističkoj borbi...

Grobnica narodnih heroja podignuta je 1948. godine i u njoj su sahranjeni Ivan Milutinović, Ivo Lola ribar, Moša Pijade i Đuro Đaković.

Na zidu sa natpisom "Smrt fašizmu - sloboda narodu" nalaze se biste svakoga od sahranjenih. Poprsja ove četiri istaknute ličnosti izradili su akademski slikar i vajar Stevan Bodnarov i akademski vajar Slavoljub Stanković.

I kada prođe pored ove grobnice, čovek ne može a da se ne zapita koliko je naših sunarodnika stradalo u borbi protiv fašizma.

Koliko su ljudi skloni zaboravu i bez obzira koliko osporavali komunizam kao ideologiju, antifašistička borba tokom Drugog svetskog rata je jedna od najsvetlijih tačaka srpske istorije.

Inače, Grobnica narodnih heroja utvrđena je za spomenik kulture odlukom Skupštine grada Beograda iz 1983. godine.

O sahranjenim herojima:

- Ivan Milutinović (1901-1944),  bio je član Politbiroa CK KPJ, član VŠ NOV i POJ, general-lajtant NOVJ i narodni heroj.

- Đuro Đaković (1886-1929), bio je sindikalni radnik i organizacioni sekretar CK KPJ.

-  Ivo Lola Ribar (1916-1943), bio je sekretar CK SKOJ-a, predsednik USAOJ-a, član VŠ NOV i POJ i narodni heroj.

-  Moša Pijade (1890-1957), bio je društveno-politički radnik i narodni heroj.

Bez obzira što bivše Jugoslavije više nema, ova grobnica je neosporivo svedočanstvo o borbi protiv fašizma - tada zajedničkog neprijatelja celokupnog čovečanstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čupo

    6. februar 2023 | 21:34

    Slava palim herojima protiv fašizma!

  • Lav

    6. februar 2023 | 21:32

    NOB i partizani su ispisali jedne od najdvetlijih stranica naše istorije. Ne samo da su oslohodili zemlju od okupatra već su nas svrstali ma pravu i pobedničku stranu.

  • Nikolas

    6. februar 2023 | 22:58

    NEKA JE SLAVA SRBIMA KOJI SU BILI ZA KRALJA I OTADZBINU NJIH 900.000 STRADALIH OD JOSKINE OZNE !!!! SLAVA DJENERALU DRAZI KOME SU ODSEKLI GLAVU OZNASI !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA