≫ 

Velika sramota na Kalemegdanu: Polomljena i oskrnavljena Grobnica narodnih heroja, natpis je uklonjen

Ovo je jedna od svega nekoliko grobnica koje se nalaze na javnoj površini, izvan grobalja, a u vreme kada su u njoj sahranjivani narodni heroji, to se smatralo posebnom čašću

  • 5

"Communists terrorists", crnim sprejem bilo je ispisano na Grobnici narodnih heroja na Kalemegdanu.

Natpis je obrisan, ali same biste ostale su oskrnavljene, jer se na njima vide tragovi crvenog i crnog spreja.

Takođe, oštećeno je i mermerno stepenište.

Verovatno je da ova oštećenja datiraju od ranije, jer je ovaj spomenik često na meti izgrednika, kako je upozorio o Savez komunističke omladine Jugoslavije, organizacija koja je i zabeležila poslednje oštećenje.

"Naša organizacija je organizovala niz protesta i zahtevala i od rukovodstva 'Zavoda za zaštitu spomenika' na Kalemegdanu, kako bi ta institucija izvršila pritisak na JP 'Beogradska tvrđava', da u najkraćem roku instalira kamere koje bi nadgledale Grobnicu narodnih heroja 24 sata dnevno kako se gnusni čin koji su počinili desničarski vandali više nikada ne bi ponovio", navedeno je u ranijem saopštenju SKOJ.

Ovo je jedna od svega nekoliko grobnica koje se nalaze na javnoj površini, izvan grobalja, a u vreme kada su u njoj sahranjivani narodni heroji, to se smatralo posebnom čašću.

Ovde su sahranjene dobro poznate ličnosti i narodni heroji: Moša Pijade (1890-1957), Ivo Lola Ribar (1916-1943), Ivan Milutinović (1901-1944), ali i Đuro Đaković (1886-1929).

Đuro Đaković ubijen je 1929. godine, dakle, pre Drugog svetskog rata, od strane jugoslovenske policije, na granici s Austrijom.

Grobnica narodnih heroja, Kalemegdan, skrnavljenje, vandalizam Foto: SKOJ

Grobnica narodnih heroja podignuta je između 1948. i 1950. godine na Kalemegdanu, na Velikom savskom šetalištu i spomenik je kulture.

"Projekat grobnice je, prema sovjetskim uzorima, izradio arhitekta Bogdan Ignjatović. U njoj su 1948. godine, prilikom otkrivanja spomenika u okviru obeležavanja 27. marta, smešteni posmrtni ostaci narodnih heroja Ive Lole Ribara i Ivana Milutinovića, a nešto kasnije i Đure Đakovića (1949) i Moše Pijade (1957). Neposredno iza mermerne grobnice izdiže se monolitni blok od belog mermera sa bronzanim bistama heroja, koje su izradili vajari Stevan Bodnarov i Slavoljub Stanković", navodi se na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Video: Sramota u centru: Ponovo oskrnavljen spomenik muftiji Jusufspahiću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ТРЕБИЊЕ ЛЕОТАР

    16. novembar 2022 | 05:16

    Сви дотични хероји како их називате су највеће убице Српског народа !!!

  • Kole

    16. novembar 2022 | 04:22

    Nego šta nego su komunjare.

  • miami

    16. novembar 2022 | 01:17

    A vi bi ste trebali jednom da razumete, da se niko ne treba sahranjivati po parkovima, dvoristima kuca i kruznim tokovima, vec na grobljima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA