Vesić: Posle 37 godina, Branko Pešić se vraća kući, zbog njega je Beograd postao velegrad

Spomenik Branku Pešiću je delo vajara Marka Kratohvila

  • 1
Branko Pešić Foto: Privatna arhiva

Spomenik jednom od najomiljenijih gradonačelnika Beograda, Branku Pešiću, završen je danas, na 37. godišnjicu njegove smrti, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić, koji je inicirao postavljanje spomenika, rekao je da se Beograd na ovaj način odužuje čoveku koji je mnogo uradio za njegov razvoj.

- Posle 37 godina, Branko Pešić se vraća kući. Na današnji dan, pre 37 godina, preminuo je čovek o kojem je opšte mišljenje je da je bio najpopularniji gradonačelnik Beograda u modernoj istoriji. Spomenik je danas završen i preuzima ga predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević - rekao je Vesić koji je zajedno sa Nikodijevićem posetio livnicu u kojoj je spomenik izrađen.

Vesić je podsetio da je na njegov predlog, Skupština grada Beograd u septembru 2020. godine donela odluku da se Branku Pešiću podigne spomenik.

Istakao je da su u Beogradu iza Pešića ostali Gazela, Beograđanka, Terazijski tunel, kao i Fest, Bemus, Bitef, te da je zahvaljujući njemu, Beograd je postao velegrad.

Pešić je bio poznat kao gradonačelnik koji je neposredno komunicirao sa građanima, nije se krio od njih, već sa njima razgovarao i u tom direktom razgovoru rešavao probleme, dodao je Vesić.

- Ponosan sam i srećan što sam sa ovim ljudima radio jednu veliku stvar, da se Beograd seti svog najboljeg gradonačelnika i da pokaže da ume da iskaže zahvalnost ljudima koji su činili najbolje ovom gradu - rekao je Vesić.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da će spomenik biti postavljen na Zemunskom trgu na Dan Beograda, ili na Dan oslobođenja Beograda, u zavisnosti od vremena završetka rekonstrukcije trga u Zemunu, u kojem je Pešić živeo.

- Hvala Goranu Vesiću na ovoj inicijativi. Drago mi je što se odužujemo Branku Pešiću, čoveku koji je učestvovao u oslobođenju Beogarada, a onda bio i njegov gradonačelnik. Njegova vizija razvoja Beograda i dalje živi - rekao je Nikodijević.

Spomenik Branku Pešiću je delo vajara Marka Kratohvila, izrađen je u bronzi, sa tamnom patinom.

Video: Goran Vesić: Dobili smo divan film o divnom čoveku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gedža

    4. februar 2023 | 19:05

    A što ga nestave negde u Beogradu ,nije on bio gradonačelnik Zemuna,znam da je rođen i živeo u Zemunu.??????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA