Vreme čitanja: oko 2 min.

Pazite kako šetate vaše pse: Za kršenje ovih pravila kazna je 10 hiljada, kontrolor može da motri i u civilu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Komunalni milicionari su, shodno članu 3. stav 3. Zakona o komunalnoj miliciji, ovlašćeni da vrše kontrole i u civilu

  • 8
Pas Foto: Mateja Beljan

"Šetala sam psa u Bloku 45, prilazi mi neki momak u trenerci i - pokazuje legitimaciju. Kaže, kontroliše mog psa, kontrola u civilu. Nisam bila sigurna kako bi trebalo da postupim", priča jedna čitateljka "Telegrafa".

Pre svega, nju je interesovalo da li je ovakva kontrola po propisima i kako da zna da su joj zaista prišli ovlašćeni službenici.

"Komunalni milicionari, u skladu sa ovlašćenjima propisanim Zakonom o komunalnoj miliciji i Odlukom o komunalnoj miliciji preduzimaju mere u cilju uspostavljanja i održavanja komunalnog reda. Prava i obaveze vlasnika, odnosno držaoca životinja regulisani su Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, kojom je, pored ostalog, propisano da je držalac životinje, kao i lice koje izvodi psa na javnu površinu, dužan da psa izvodi na povodniku", odgovorili su za "Telegraf" iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

Oni to mogu da čine i u civilnoj odeći.

"Komunalni milicionari su, shodno članu 3. stav 3. Zakona o komunalnoj miliciji, ovlašćeni da vrše kontrole i u civilu, odnosno bez službene uniforme sa oznakama, a po pisanom nalogu načelnika komunalne milicije. Kontrolu poštovanja propisa iz navedene Odluke patrole komunalne milicije vrše samostalno, ali u slučaju potrebe, na osnovu obrazloženih zahteva, patrole komunalne milicije pružaju pomoć - asistenciju drugim organima, među kojima je i inspekcija", navodi se dalje u odgovoru.

Kako bi trebalo da se ponašaju vlasnici pasa?

- Pas se može puštati sa povodnika da se slobodno kreće, ali samo u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini i to: u vremenu od 22.00 sata do 9.00 sati sledećeg dana, u periodu letnjeg računanja vremena, odnosno, u vremenu od 20.00 sati do 10.00 sati sledećeg dana, u periodu zimskog računanja vremena.

- U neposrednoj blizini škola, vremenski periodi se ograničavaju na 7.30 časova sledećeg dana, bez obzira na period računanja vremena.

- Navedena odredba ne važi za opasne pse. Opasnog psa na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica, i to na povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci.

- Zabranjeno je puštati psa sa povodnika da se slobodno kreće u delu parka i druge javne zelene površine, u kojem se nalazi uređeno dečje igralište.

- Takođe, lice koje izvodi psa na javnu površinu u obavezi je da, bez odlaganja, očisti površinu koju je pas na bilo koji način isprljao.

Kazna 10.000 dinara

- Za postupanje suprotno navedenim propisima izriče se novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odlicno!

    16. mart 2023 | 20:13

    'ajde pocnite sa primenom u praksi! Podrzavam! Ali, jos ne vidoh psa sa korpom....

  • Boža zemunac

    16. mart 2023 | 21:11

    Mrtvo slovo na papiru. Nemam ništa protiv pasa, ali imam protiv vlasnika pasa, koji se ponašaju osiono. Baš ih briga za vrtiće i parkiće. Ljubimci im ostavljaju svoj minuli rad, a oni ništa. Vode ih bez povoca i baš ih briga. Inače još nisam video policajce da naplaćuju kazne, a trebalo bi.

  • Aleksandra

    16. mart 2023 | 20:28

    Ni vlasnika sa kesicom. Vise se ne moze hodati od izmeta. Kada su mi deca bila mala, ako ih slucajno potera nuzda, cistila sam za njima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA