≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jasmini iz Ripnja psi rasporili jaganjce, žena ostala bez stada: "Deca ne smeju da se igraju napolju"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prema njenim rečima, u Ripnju ima toliko pasa lutalica da decu roditelji već godinama ne puštaju da se slobodno igraju napolju

  • 2
Psi lutalice, loznica, Foto: Privatna arhiva

Meštani beogradskog naselja Ripanj već godinama ne mogu normalno da žive jer strahuju od napada pasa lutalica. Da to nije retkost ukazuju informacije o sve krvoločnijim i češćim napadima na ljude, koji zadobije teške povrede. Poslednji u nizu slučaj zgrozio je meštane Ripnja, jer je brutalan napad tri nevlasnička psa u domu jedne porodice pričinio neverovatnu štetu. Lutalice su napravile pravi krvavi pir, zaklaklale su ceo obor ovaca, ukupno 11 njih.

Juče je tako Jasminu Vujanovuć u pola sedam ujutru zaprepastio uznemirujući poziv koji je dobila od svekra, penzionera, koji ju zvao da joj kaže da su tri velika psa zaklala celo stado ovaca koje su imali. Čovek je bio van sebe, jedva je govorio, piše Blic.

Psi rasporili 11 ovaca

Kako je Jasmina za "Blic" rekla nije verovala šta čuje, a prvo što joj je na pamet palo jeste da je tako i neko dete moglo tragično da nastrada, pošto divljih pasa lutalica u ovom naselju ima svuda.

– Napad pasa lutalica na ovce desio se juče. Celo stado ovaca su zaklali. Zvala sve nadležne službe, ali niko nije hteo da dođe, onda sam odlučila da unajmim advokata – govori nam ona.

Ističe da nadležni pse nisu ni tražili, tako da se pita hoće li ih uopšte i naći.

– To su bili crni, žuti i beli pas srednjeg rasta. Moj svekar je stariji čovek, on ih je video, ali nije mogao da ih juri i hvata. Uspeo je nekako da ih istera iz dvorišta. Veoma se uplašio, ipak je penzioner. I te kako se uznemirio, zvao je odmah mene i njegovog sina. A kada je došao do obora sa ovcama nije mu bilo dobro videvši šta su uradili. Prizor je bio jeziv, na sve strane rasporene ovce! Oni su ih zadavili i poklali zajedno sa jaganjcima i ovnom. Ukupno 11 ovaca je zaklano. Na sreću, niko od ukućana nije bio povređen - priča za "Blic" Jasmina.

Ona je objasnila da je evidentno da su psi veliki jer su uspeli da preskoče ogradu koja je viša od jednog metra.

– Psi nisu probili ogradu, već preskočili. To nije niska ograda, ima metar i 20, koju su oni prešli, a potom i ogradu od obora gde se ovce nalaze. Tačno se vidi kuda su preskakali, to su krupni i veliki psi, vide se njihovi otisci. Mali pas ne može da zakolje ovna koji ima skoro 90 kila, a ovce su imale po 60 kila – govori nam uznemirena žena.

Jasmina zabrinuto kaže da ovo nije bio prvi napad pasa lutalica na stoku.

- Mislila sam da niko nikad nije prijavio ovako nešto. Juče smo saznali da su jednom mladiću divlji psi zaklakli 15 ovaca, ali on nije bio uporan kao ja. Nisam htela da pustim da niko ne reaguje jer je ovo velika šteta. Posmatrano finansijski, to je skoro 180.000 dinara - navodi.

Objašnjava da je pored novca koji su potrošili da kupe ovce nikako ne bi smelo da se zanemari dodatni trošak koji imaju pošto se svakodnevno nabavlja stočna hrana.

- Ulažemo dosta u hranu za stoku, plaća se i košenje i baliranje, nema moj svekar svoje, on ima samo traktor, ostale stvari plaća. Ja se nadam da ću dobiti neku nadoknadu, to će sve advokat da reši. Mi od ovaca ne živimo, ali to ne umanjuje štetu koju smo pretpreli. Sinoć sam jedva oka sklopila, ostavili smo uključene reflektore, ali nisu dolazili psi. I nemaju više šta da zakolju, ostale su samo koke koje smo mi morali da zatvorimo jer su ovce sve potamanili - upozorava ona.

Deca ne smeju sama napolje

Prema njenim rečima, u Ripnju ima toliko pasa lutalica da decu roditelji već godinama ne puštaju da se slobodno igraju napolju.

- Ovde svi vode decu u školu jer ima previše pasa lutalica. Retko koje dete ćete danas videti da samo ide u školu, vode ih roditelji, a deka i baka odu po njih jer na svakom ćošku ima neka grupica pasa. U centru Ripnja gde je i škola ima grupica od 10-12 pasa lutalica, što nije nimalo naivno - zabrinuto kaže.

- Ljudi dolaze sa strane i te pse ostavljaju ovde kod nas jer smo mi selo blizu Beograda i uvek ih ima, istovare ih usput i eto. A gde će drugo ti psi nego tamo u naseljeno mesto gde ima hrane - kaže ona i dodaje da grad Beograd još uvek nije uradio ništa da bi rešio ovaj problem.

- Svako normalan se boji. Komšije imaju malu decu. Ovo nije prvi put da su psi lutalice napravili neku štetu, samo što su ovaj put napali životinje. Bilo je i napada na ljude, ali ni tada niko nije reagovao, pa svakodnevno ste svedoci koliko psi lutalice napadaju i decu i ljude, ali kod nas je nepodnošljivo postalo - ispričala je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    18. mart 2023 | 12:49

    Gde su lovci da to potamane. Pas mora da ima gazdu a ako ne zna se

  • Srb IN

    18. mart 2023 | 03:28

    Zašto se sasa ne. oglase društva za zaštitu životinja ili su oni društvo za zaštitu pasa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA