Vreme čitanja: oko 2 min.

Niža kazna za švercere, ukida se letnji red vožnje, besplatne karte: Šta je sve novo u gradskom prevozu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je ranije najavio gradonačelnik Beograda, plan je da se čitava mreža linija podeli na dve zone

  • 10
Autobus 79 linija 79 gradski prevoz javni prevoz saobraćaj gužva Dimitrija Tucovića Foto: Mateja Beljan

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Beograda pred odbornicima se našla i izmena Odluke o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, koja će omogućiti nov način naplate i kontrole karata. Ovim dokumentom uvodi se još nekoliko novina u gradskom prevozu, poput mogućnosti besplatnih karata za učesnike manifestacija u Beogradu, ukidanje letnjeg reda vožnje i smanjenje cene kazne za švercere.

Kada je u pitanju naplata karata, nova Odluka ostavlja prostor za različita tehnička rešenja. Tako se pojam karte u izmenjenoj odluci široko definiše:

"Vozna isprava je svaki dokument, uređaj, kartica, legitimacija, odnosno druga vrsta isprave kojom se dokazuje status korisnika usluge".

Takođe, lakše će se menjati i tarifni sistem, jer je predviđeno da ga donosi javno preduzeće za naplatu karata, uz saglasnost Gradskog veća.

Što se tiče besplatnog prevoza za vreme manifestacija, ostavljena je sledeća mogućnost:

"Nadležna organizaciona jedinica može, po prethodno dobijenoj saglasnosti gradonačelnika, odobriti legitimaciju za posebne manifestacije (značajni međunarodni skupovi, kulturne i naučne manifestacije, programi razmene studenata, sportski događaji i drugo u kojima je Grad domaćin, suorganizator, pokrovitelj i sl.), kojom se ostvaruje pravo korišćenja usluge prevoza bez naknade (besplatan prevoz)."

Novom, odnosno izmenjenom Odlukom definiše se i način kontrole.

"Kontrolu putnika obavlja kontrolor ili drugo ovlašćeno lice. Kontrolor ili drugo ovlašćeno lice vrše kontrolu voznih isprava i voznih karata lica koja su zatečena u vozilu ili lica zatečenih u rezervisanom prostoru" (Ovo drugo odnosi se na stanice BG voza).

Oni pri kontroli moraju da imaju legitimaciju. Onaj ko nema isprvnu kartu ili odbija da je pokaže dužan je da kontroloru ili ovlašćenom licu da podatke o svom identitetu, nakon čega se izdaje prekršajni nalog.

Cena kazne je snižena.

"Novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje se nalazi u vozilu javnog linijskog prevoza bez važeće karte", stoji u novoj Odluci.

Osim ovih promena interesantna je i novina ukidanja letnjeg reda vožnje.

To ne znači da red vožnje neće moći da se menja, već će se to činiti po potrebi. Dakle, neće biti određenog datuma u toku leta kada sve linije "prelaze" na redukovani red vožnje i početkom septembra kada se vraćaju na zimski.

Kako je ranije najavio gradonačelnik Beograda, plan je da se čitava mreža linija podeli na dve zone. Vremenska karta za jednu zonu, koja važi 90 minuta, koštaće 50 dinara, dnevna 120, a mesečna 2.500.

Učenici starosti do 19 godina i svi Beograđani stariji od 65 neće plaćati prevoz.

(Telegraf.rs)

Video: Od prevoznog sredstva koje staje u ranac do grdosije od 220 tona: Ovako se sve prevoze Beograđani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    15. april 2023 | 16:17

    Znači radnici koji rade za minimalac i nemaju rešeno stambeno pitanje, nezaposleni, borci, socijalno ugroženi koji prime oko 5 000 din mesečno da plaćaju karte a penzioneri koji imaju u Beogradu 48 000 din prosečnu penziju da ne plaćaju. Štapiću, ovo nije ok.

  • King

    15. april 2023 | 10:28

    Nezaposleni će plaćati a penzosi neće. Bravo gradonačelniče!

  • Tanja

    15. april 2023 | 07:16

    Pitam se sta da rade ljudi koji su skoro kupili novu bus plus kartu, platili je na trafici i pri tom na njoj imaju uplaćene voznje, kako to iskoristiti ili ce to biti nikom nista, pare vam ne vracamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA