Vreme čitanja: oko 2 min.

Tuširate se posle kupanja u bazenu, a da li ste znali da morate i pre? Pomno se prati kvalitet vode

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ponašanje kupača presudno je u očuvanju kvaliteta vode u kojoj se kupaju

  • 1

Beograđani mogu da budu zadovoljni kvalitetom kako pijaće vode, tako i kvalitetom vode na kupalištima u prestonici, izjavila je Ivana Ristanović Ponjević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ona je za Tanjug rekla da zavod radi redovne analize većine javnih bazena na teritoriji grada, a prema njihovim rezultatima, voda u njima je zdravstveno ispravna i u njima se bez bojazni može kupati.

"Sem parametara koji pokazuju ispravnost vode vidimo i parametre kvaliteta i jasno je da postoji veliko opterećenje, veliki je broj korisnika, koji u značajnoj meri utiču i mogu da utiču na očuvanje postignutog kvaliteta vode", rekla je Ristanović Ponjević.

Ona je dodala da zvuči banalno, ali da je ponašanje kupača presudno u očuvanju kvaliteta vode u kojoj se kupaju.

"Ne dolazi u obzir uriniranje u bazenu, obavezno je tuširanje pre ulaska u bazen i posle, jer sve ono što imamo na sebi, znoj i razne kreme, treba da se skine. Važno je korišćenje i dezo-barijera pre ulaska u bazen", istakla je Ristanović Ponjević.

Naglasila je da je jako važno i ograničenje broja kupača u bazenu i da se zbog toga često obraćaju menadžmentu bazena, ali da su svesni da je to teško postići u situaciji kada su temperature takve da nas sve upućuju ka bazenima i kupalištima.

Kupači posebno mogu da budu zadovoljni Adom Ciganlijom, gde je voda dobrog kvaliteta i gde se, navodi Ristanović Ponjević, voda kontroliše dva puta nedeljno na četiri profila na jezeru.

"Prema svim našim analizama, i uvek je to tako, što je jako dobro, odgovara svim domaćim i stranim propisima", istakla je sagovornica.

Što se tiče Lida, ona kaže da je ove godine voda prema dosadašnjim analizama dobra, ali naglašava da Lido, prema svojoj prirodi, nije javno kupalište.

"To je kupalište na međunarodnoj reci, gde možete da očekujete promene kvaliteta vode. Za sada je dobro. Ali, opet, apelujem da se izbegava uranjanje glave u vodu, gutanje vode i obavezno je tuširanje posle kupanja", ukazala je Ristanović Ponjević.

Kada je u pitanju voda za piće iz vodovoda, ona kaže da je ona ispravna i da se njen kvalitet prati svakog dana u godina.

Dodaje da su građanima u javnom prostoru dostupne dve vrste česama, a da je voda iz javnih česama koje su priključene na beogradski vodovod dobra i da se one kontrolišu po posebnom programu.

"Uvek su problem javne česme sa prirodnom izvorskom vodom koje su prirodne vode i nisu zaštićene postupkom prerade i dezinfekcije. A te su česme locirane u užoj i široj gradskoj zoni pa su izložene uticajima ljudske delatnosti. Zato je voda u njima u visokom procentu mikrobiološki, a potom i fizičko-hemijski neispravna, što znači da nije pogodna za piće", istakla je Ristanović Ponjević.

Dodala je da se podaci o tome koja od više od 30 česama jeste ili nije pogodna za upotrebu nalaze se sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

(Telegraf.rs)

Video: "Naučiću da plivam i tačka": Psić je rešio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    9. avgust 2023 | 20:00

    U Beogradu otkad je ulazak na bazene besplatan, voda je izuzetnog “kvaliteta”…infekcije su kao dobar dan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA