Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvanično počela "Nedelja ponosa": Ovo su sedam zahteva LGBT zajednice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prajd šetnja je zakazana za subotu, 9. septembar

  • 20
Beograd, LGBT, Gej Gay Prajd, Parada ponosa Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Okupljanjem pripadnika LGBT zajednice na platou kod "Pobednika" na Kalemegdanu u Beogradu, danas je zvanično otvorena "Nedelja ponosa 2023".

Manifestacija se održava pod sloganom "Nismo ni blizu", a trajaće do nedelje 10. septembra. Direktor Beograd Prajda Goran Miletić rekao je da momenat u kom se "Nedelja ponosa" održava nije optimističan i da je situacija za LGBT zajednicu mnogo gora nego u ranijem periodu.

"Mi smo bili dovoljno otvoreni za saradnju, učinili smo dosta kompromisa, razgovarali smo sa vlastima kako bi se našlo rešenje za naše probleme. Mi smo pokušali da pošaljemo vlastima još jedan zahtev, a to je da makar simbolično stanu iza LGBT zajednice i istaknu zastave duginih boja ovih dana dok je 'Nedelja ponosa'. Videćemo da li će to biti slučaj", istakao je Miletić.

Kako je rekao, njihovi zahtevi nisu ekstravagantni, već je pre reč o ispunjenju običnih stvari, neophodnih za pristojan život.

"To je donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima, Zakon o rodnom indentitetu, uključivanje ove teme u obrazovni sistem, uključenje u lokalne akcione planove, izvinjenje svima onima koji su do 1994. godine po krivičnom zakoniku osuđeni za protivprirodni blud, deklaracija protiv homofobije i uključivanje PrEP i PEP u zdravstveni sistem", naveo je Miletić.

Članica organizacionog odbora "Povorke ponosa" Jelena Vasiljević rekla je da je ove godine organizovano 60 događaja i da su za to zaslužne LGBT zajednica, privatni, javni i civilni sektor.

"Ono što bih izdvojila jesu Prajd teatar, Prajd forum i Konferencija za ljudska prava, na kojoj će učestvovati svi sektori. Posebno pozivam sve da dođu na 'Arkadiju', gde će moći da se vidi istorija LGBT zajednice u Srbiji", navela je Vasiljević.

Kao centralni događaj "Nedelje ponosa 2023" najavljena je Prajd šetnja, zakazana za subotu 9. septembar u Beogradu, koja bi počela i završila se u parku Manjež.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Milica je Miss Prajda i volonterka: U kameru Telegrafa je izrekla jaku poruku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    4. septembar 2023 | 14:41

    Izvinjenje za osudjene do 1994. za protivprirodni blud???? Pa hiljadama godina je to bio protivprirodni blud, i uvek će biti, to je devijacija. Sila gej lobija iz Amerike i NATO zemalja ne može naterati sve ljude da prihvate nenormalne izopačenosti. Za 50 godina ćete nas ubedjivati da je i ses izmedju životinja i čoveka normalan i da su zoofili diskriminisani. Ubedjivaćete nas da je pedofilija normalna. U Nemačkoj i Holandiji već postoje pedofilske stranke i zoophilie demonstriraju sa svojim životinjskim ljubavnicima tražeći da im se dozvoli "ljubav".

  • Normalni

    4. septembar 2023 | 14:46

    Sta mislite vi za sebe da ste da vas podrzi drzava? Ne namecite drugima svoje opredeljenje a vi u zatvorenom prostoru kacite sta hocete

  • Grad Bg

    4. septembar 2023 | 14:23

    Stop budalastinama i glupostima..dosta vas je vise!!🤮🤮🤮

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA