Vreme čitanja: oko 3 min.

I ove beogradske škole su uvele razne zabrane oblačenja za učenike: Jedna proteruje mobilne telefone

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nijedna od ovih škola ne planira da uvede uniforme, ali pravila oblačenja postoje i moraju da se poštuju

  • 16
Škola, pravila oblačenja Foto: Milena Đorđević, Shutterstock

Nekoliko dana pre početka nove školske godine, odjeknula je Telegrafova vest o pravilima oblačenja koja je uvela Trinaesta beogradska gimnazija. Naime, đacima su zabranjene kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke.

"Trenerke su masovna pojava, više od 60 odsto učenika je tako dolazilo, a trenerka je za treniranje i za boravak kod kuće", rekao je za Telegraf direktor 13. beogradske gimnazije Bojan Vučković.

Prema njegovim rečima, ovaj prizor je počeo da smeta, jer su, kako ističe, videli prodor navijačke kulture.

"Asocijacija za te dukseve sa kapuljačama su kriminalci u akciji i zašto bi neko u školi stvaljao kapuljaču? Zaista su nam smetale najviše trenerke, da ne znamo gde smo, rekli bismo da smo u sportskom centru", rekao je Vučković.

S obzirom na to da su nova pravila u pomenutoj gimnaziji izvavala različite komentare, proverili smo kakvo je stanje u drugim beogradskim srednjim školama kada je reč o kodeksu oblačenja.

Iz Srednje turističke škole rekli su nam da kodeks ponašanja postoji više od pet godina i da ga đaci, ali i profesori, strogo poštuju.

"Zabranjene su mini-suknje, bermude, kratke majice i one na bretele. Đaci zaista poštuju pravila i nikada nismo imali problem. Za razliku od 13. beogradske gimnazije, trenerke su dozvoljene", rekli su za Telegraf iz ove škole.

U medicinskoj školi zabranjeni i dugi nokti

Jasna i stroga pravila koja važe dugi niz godina ima Srednja medicinska škola "Nadežda Petrović".

"Učenik je obavezan da u školu i druga mesta u kojima škola organizuje i sprovodi obrazovno-vaspitni proces, dolazi prikladno odeven.  Učenik se smatra neurednim i neprikladno obučenim ako u školu i na druga mesta gde se odvijaju nastavne i vannastavne aktivnosti dolazi u prljavoj odeći,  helankama (providnim ili u kombinaciji sa kratkim majicama), kratkim suknjama iznad kolena, providnoj odeći, kratkoj majici i majici na bretele, potkošulji, bermudama koje se koriste za sport ili plažu, japankama i papučama, odeći sa navijačkim, odnosno stranačkim obeležjima, ili u odeći sa neprikladnim aplikacijama, sa pirsingom na otkrivenom delu lica i tela. Devojčicama su zbog prirode posla zabranjeni i dugi nokti", naglasili su nam iz škole "Nadežda Petrović".

Saobraćajna škola planira da zabrani i mobilne telefone

U Srednjoj saobraćajnoj školi, pored kodeksa oblačenja, nastoje da uvedu i pravilo da đaci u toku nastave ne smeju da koriste mobilne telefone.

"Za sada se o tome samo govori, ali verujemo da će uskoro biti i zabrana. Kada je reč o odeći, učenici ne mogu da dolaze u bermudama, kratkim suknjama i majicama i ovo pravilo postoji dugi niz godina", istakli su iz ove škole.

U Devetoj beogradskoj gimnaziji su nam rekli da u njihovim školskim hodnicima već godinama postoji plakat na kom su istaknuta pravila oblačenja.

"Učenici su vrlo dobro upoznati sa pravilima. To nije ništa novo kod nas. Kodeks postoji godinama", zaključili su iz Devete beogradske gimnazije.

"Svake godine se vodi slična priča"

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimanzija je za Telegraf prokomentarisao kako on gleda na celu situaciju vezanu za kodek oblačenja, ali i zabrani korišćenja telefona.

"Prašina koja se digla oko kodeksa oblačenja u školama je zaista nepotrebna, jer je to stvar kućnog vaspitanja", započeo je Markov.

"Đaci treba da znaju da u školu ne mogu da dolaze u stvarima u kojima izlaze u grad. Pravila koja je donela Trinaesta beogradska gimnazija su sasvim na mestu i zapravo ih ima, slobodno mogu da kažem, većina škola u Beogradu. Ove godine se podigla prašina oko njih, a prethodnik godina je to bilo slučaj sa školom "Nadežda Petrović". Svake godine se vodi slična priča", ističe naš sagovornik.

Kada je reč o zabrani korišćenja mobilnih telefona, Markov kaže da je Ministarstvo prosvete dozvolilo školama da tu odluku donesu samostalno.

"Možda je prilagođavanje najbolja opcija, jer postoje sjajne aplikacije koje mogu da se koriste za potrebe nastave. Naravno, ukoliko učenik zloupotrebljava telefon, postoje sankcije koje će morati da snosi", zaključuje Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimanzija.

(Telegraf.rs)

Video: Deca iz Ribnikara će se vratiti u čist i pristojan ambijent

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zokara

    7. septembar 2023 | 13:09

    Šta to znači ,pojedinačno škole, gospodo to mora da važi za sve škole a ne pojedinačno, naredba ima da stoji i tačka, dokle više ove bahatosti

  • Slavica

    7. septembar 2023 | 13:56

    Živim u Australiji ovde deca imaju uniforme,škole se razlikuju po boji a uniforma je isti model.Ne razumem kako pravila nisu ista za sve.Kakvi mobilni,to zabraniti.

  • teorija zavere

    7. septembar 2023 | 13:21

    Kodeks oblačenja je korisna stvar, ali je zabrana mobilnih u školi još korisnija. To treba uvesti u sve škole.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA