Vreme čitanja: oko 4 min.

85 godina Klinike za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra i 100 godina neurohirurgije u Srbiji

Vreme čitanja: oko 4 min.

Očekuje se preko 1.000 učesnika iz zemlje, regiona i sveta, a predavanja će održati preko 330 pozvanih predavača

  • 0
Neurologija Foto: Pixabay

Svečano obeležavanje jubileja, 85 godina Klinike za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i 100 godina neurohirurgije u Srbiji, počinje 31. oktobra 2023. godine u 9 sati, u Hotelu Crowne Plaza u Beogradu, uz bogat naučni program u kojem će učestvovati najveća svetska imena iz oblasti neurohirurgije.

Svečana akademija će biti održana 31. oktobra 2023. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu sa početkom u 20 časova.

U organizaciji Udruženja neurohirurga Srbije od 30. oktobrado 3. novembra 2023. godine u Hotelu Crowne Plaza u Beogradu će biti održana neurohirurška nedelja posvećena proslavi stogodišnjice neurohirurgije u Srbiji, najavljuje prof. dr Lulas Rasulić, predsednik udruženja.

U istom periodu će biti organizovan i Deveti godišnji sastanak Udruženja neurohirurga Srbije (UNHS) i 10. Kongres neurohirurga sa međunarodnim učešćem, pod zajedničkim nazivom Usredsređenost. Posvećenost. Usavršavanje, kojisumarno odražava istoriju srpske neurohirurgije.

Relevantne institucije Republike Srbije su prepoznale značaj neurohirurške edukacije i kontinuirano podržavaju aktivnosti Udruženja neurohirurga Srbije. Sada već tradicionalno, podršku organizaciji ovog značajnog jubileja su dali Predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i sve relevantne institucije Republike Srbije.

Nastanak neurohirurgije u Srbiji zvanično datira od 1923. godine, kada je Milivoje Kostić, jedan od pionira u oblasti hirurgije na ovim prostorima, izvršio prvu operaciju tumora hipofize kroz nos. Milivoje Kostić je 31. oktobra 1938. godine osnovao posebno odeljenje za neurohirurgiju u okviru Hirurške klinike u Beogradu, a za prvog šefa odeljenja je imenovan njegov brat, Slobodan Kostić. Ovo je bilo prvo odeljenje neurohirurgije u Srbiji i Jugoslaviji, osnovano samo tri godine nakon prvog neurohirurškog odeljenja u Nemačkoj, u Vircburgu.

Srpska neurohirurgija odavno je zaslužila svoje mesto na svetskoj mapi neurohirurgije. Oslanjajući se na čvrste temelje tradicije i iskustva i prateći savremena profesionalna dostignuća, trendove i inovacije, eksperti iz Srbije teže neurohirurgiji bez granica i izgradnji mostova znanja i razumevanja između disciplina, institucija, pojedinaca i generacija.

Mnogo toga se promenilo u prvih 100 godina neurohirurgije u Srbiji. Ali ono što ostaje konstanta jeste jasan smisao za cilj – kontinuirano unapređenje i međunarodna afirmacija neurohirurgije u Srbiji – uvek imajući u vidu da je suština profesije, pre svega, dobrobit svakog pojedinačnog pacijenta.

Tokom neurohiruške nedelje od 30. oktobra do 3. novembra 2023. godine, svaki dan će biti posvećen nekoj od klinika i centara za neurohirurgiju iz Srbije, koji će biti domaćini tog dana, kao i zajedničkim sastancima sa gostujućimmeđunarodnim asocijacijama, koje predstavljaju najznačajnija profesionalna i neurohirurška udruženja širom sveta, i to:

  • 30.10.2023. godine – Domaćin: Klinika za neurohirurgiju Klinički centar Vojvodine, zajednički sastanak sa World Academy of Neurological Surgery – WANS
  • 31.10.2023. godine – dan Centralne proslave i Svečane akademije - Domaćin: Klinika za neurohirurgiju Univerzitetski klinički centar Srbije, zajednički sastanak sa European Association of Neurosurgical Societies- EANS,
  • 01.11.2023. godine – Domaćin: Klinika za neurohirurgiju Vojnomedicinska akademija, zajednički sastanak sa International Academy of Neurosurgical Anatomy – IANA,The Society of British Neurological Surgeons- SBNS I Turkish Neurosurgical Society – TNS.
  • 02.11.2023. godine - Domaćin: Klinika za neurohirurgiju Klinički centar Niš, zajednički sastanak sa Continental Association of African Neurological Societies – CAANS i Italian Society of Neurosurgery - SiNCh
  • 03.11.2023. godine – Domaćini: Centar za neurohirurgiju Klinički centar Kragujevac i Odeljenje neurohrurgije Kliničko-bolnički centar Zemun, zajednički sastanak sa Southeast Europe Neurosurgical Society- SeENS.

Glavne teme u okviru neurohirurške nedelje uključuju neuroonkologiju, vaskularnu neurohirurgiju, neurotraumu i intenzivnu negu, spinalnu neurohrurgiju i hirurgiju perifernog nervnog sistema, funkcionalnu i stereotaktičku neurohirurgiju, globalnu neurohirurgiju, upotrebu 5G tehnologija u savremenoj neurohirurgiji i mnoge druge, sa ciljem da se istaknu savremena dostignuća i izazovi u ovoj oblasti.

Očekuje se preko 1.000 učesnika iz zemlje, regiona i sveta, a predavanja će održati preko 330 pozvanih predavača, koji su domaći, regionalni i svetski eksperti iz oblasti neurohirurgije iz preko 55 zemalja sveta.

Pozvani predavači će prezentovati najnovija dostignuća iz oblasti i omogućiti učesnicima upoznavanje sa savremenim trendovima i dobrim praksama struke i nauke, čime će doprineti unapređenju kompetencija i promociji nauke i veština, a sve u cilju poboljšanja obrazovnih i stručnih standarda. Stečena znanja će omogućiti našim lekarima primenu ovih dostignuća u svakodnevnoj praksi, upoznavanje sa savremenim metodama koje se koriste u dijagnostici i hirurgiji i multidisciplinarni pristup lečenju pacijenata, što će značajno uticati na poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

Ceo događaj je osmišljen tako da omogući učešće srpskih neurohirurga, klinika i centara u punom kapacitetu i uz njihovu maksimalnu vidljivost i doprinos u realizaciji naučnog i društvenog programa.

Nakon izuzetnih uspeha u organizaciji međunarodnih događaja u prethodnom periodu, zaključno sa kongresom EANS 2022 u oktobru 2022. godine, koji je zvanično proglašen za najbolji kongres u istoriji Evropske asocijacije neurohirurških udruženja, predstojeći kongres posvećen značajnim jubilejima neurohirurgije u Srbiji, sa početkom 31. 10. 2023, predstavlja krunu dosadašnjeg rada i postignuća neurohirurga Srbije i novu važnu platformu za dalja unapređenja rada u ovoj oblasti.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgleda novi skener i sala za neurointervencije u bolnici Sveti Sava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA