≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Redovi ispred crkve Ružica od ranog jutra: Vernici iz cele Srbije došli da se pomole nad moštima Svete Petke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vernici su stigli iz svih krajeva Srbije, a primetan je veći broj žena, s obzirom na to da je Sveta Petka zaštitnica žena

  • 1

Sunce još nije ni izašlo, tek je šest sati ujutru, a ispred crkve Ružica na Kalemegdanu, u kojoj se nalaze mošti Svete Petke, čeka red posetilaca.

Kolona vernika na ulazu u crkvu primetno je dugačka, a na prilazu crkvi služi se žito, pita i vino.

Mnogi su na današnji praznik došli u crkvu Ružica da se pomole ovoj svetiteljki, baš zbog toga što se u toj svetinji nalaze njene mošti.

Vernici su stigli iz svih krajeva Srbije, a primetan je veći broj žena, s obzirom na to da je Sveta Petka zaštitnica žena.

Na njenom grobu, kaže legenda, događala su se čuda. Bugarski car Jovan Asen 1238. po jednima je oteo, po drugima jednostavno preneo mošti svete Paraskeve u svoj prestoni grad Trnovo. Kad su Turci osvojili Bugarsku, mošti su prenete, po zapovesti sultana Bajazita, u moldavski grad Jaši.

Sveta Petka je jedna od najpoštovanijih svetiteljki na Balkanu.

Pored radosti, ova velika svetiteljka budi i strahopoštovanje, jer se veruje se da ona od svog upokojenja čini čuda. Kult Svete Petke neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku.

Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA