Vreme čitanja: oko 1 min.

Jezivi grafiti u centru Beograda

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ambasada Izraela smatra da se mora reagovati na vreme

  • 28
Grafiti mržnje u Srbiji Foto: Facebook

Ambasada Izraela najoštrije je osudila grafite mržnje koji su se proteklih nedelja pojavili na ulicama Beograda. Kako su naveli, veruju da je reč o govoru mržnje, a najnovija meta napada bila je nevladina organizacija Haver Srbija koja se bori protiv antisemitizma i ksenofobije.

- Verujemo da nije reč o vandalizmu, već o širenju govora mržnje i antisemitizma. Meta najnovijeg napada bila je nevladina organizacija Haver Srbija, koja godinama promoviše toleranciju, ljudska prava i inkluzivno društvo, boreći se protiv antisemitizma i ksenofobije. U noći između 6. i 7. novembra, ispred prostorija organizacije, nepoznati počinioci ispisali su poruke otvorene mržnje. Smatramo da ovi incidenti nisu odraz odnosa Srbije i Izraela, srpskog i jevrejskog naroda, koji su kroz istoriju vekovima uvek bili jedni uz druge, deleći istu sudbinu stradanja i zajedničke borbe protiv ideologija zla - navodi se u saopštenju ambasade.

Dodaje se da pojedini vandalistički akti mogu zatrovati društvo, te smatraju da je bitno da se na vreme reaguje.

- Želimo da istaknemo da i pojedinačni vandalistički akti mogu zatrovati društvo i stoga je važno da se na vreme reaguje. Uvereni smo da će nadležne institucije Republike Srbije učiniti sve, ne samo kako bi pronašle i sankcionisale počinioce, već i obezbedile svojim jevrejskim sugrađanima siguran i spokojan svakodnevni život. Sutra svet obeležava 85. godina od Kristalne noći, antisemtiskog pogroma bez presedana, koji je trebalo da bude znak upozorenja za Jevreje Nemačke i Evrope, kako reči i ideologije lako prerastu u čin fizičkog nasilja. Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama ovom užasnom fenomenu koji je ponovo zahvatio Evropu i svet jednom za uvek stati na put - zaključuju u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    8. novembar 2023 | 11:32

    I oni ugledajuci se na njihove mentore amerikanci uvaljuju nevladine organizacije u pravu je Putin

  • Cuca

    8. novembar 2023 | 11:33

    A nije jezivo ubijanje djece na svakih 10 minuta u prosjeku?

  • Гаргамел

    8. novembar 2023 | 11:57

    Купите прње и правац Блиски Исток!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA