Vreme čitanja: oko 3 min.

Ledeni dani opusteli su beogradske reke, ali plava rotacija uvek je spremna: Zaplovili smo s Rečnom policijom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sada je vreme kada je plovidba posebno zahtevna

  • 0

Oni su oko i uho reke, za nekoliko minuta stižu u bilo koji deo priobalja kada je potrebna pomoć, ali su spremni i da presretnu svakog ko se otisnuo na vodu s namerom da nešto prošvercuje - pripadnici, "Rečne policije" redovno patroliraju Savom i Dunavom.

Osvanuo je ledeni dan, na obalama bride obrazi, ali na čamcu hladnoća prodire i u dobro utopljene grudi. Dunav i Sava su, stoga, pusti - nema muzike sa obala, niti buke čamaca, jedrilica koje se "šepure" ni kajakaša koji ne štede snagu mišića.

Sada je vreme kada je plovidba posebno zahtevna, jer nabujale reke kriju mnoge zamke, a temperatura i magla nisu prijatelji mirne plovidbe.

Ipak, budnost policije ne sme da posustane. Pred Novu godinu oni su prvi stigli na mesto splava koji je počeo da tone, ulazili u vodu i na rukama spasavali goste. Nedavno su preuzeli kontrolu nad brodom koji je zbog iznenadnog kolabiranja kapetana ostao bez kontrole i pretio da napravi haos na obali. Kada neko skoči u vodu u trenucima očaja, oni su tu da ga što pre prihvate.

"Policijski službenici policijske ispostave za bezbednost na rekama Beograd, Policijske uprave za Grad Beograd svakodnevno patroliraju našim najvećim plovnim rekama i tom prilikom štiteći bezbednost ljudi i imovine. Imamo najmanje dve do tri patrole svakodnevno, u svakoj smeni, 24 sata. Imamo i flotu od preko 10 čamaca, što nam je jako bitno u obavljanju svakodnevnih poslova i zadataka na našim rekama ispričao nam je major policije Miloš Kostić.

Plovidba u ovo doba godine može biti ne samo neprijatna zbog snega, kiše i hladnoće, već je pretnja za bezbednost katkad i sam vodostaj, odnosno, ono što dolazi kao posledica.

Rečna Policija Miloš Kostić, Foto: Nikola Tomić

"Prilikom povećanja vodostaja, voda sa sobom povlači razno granje i smeće, koje otežava plovidbu i treba biti posebno obazriv kako ne bi došlo do oštećenja plovila i ugrožavanja bezbednosti", kazao je Kostić.

Ali ima i onih koji moraju da plove, bilo da je napolju idilično toplo ili sibirski ledeno. To su privredni brodari, koji prevoze razne tovare. Tu se, za policiju, krije i jedan drugi izazov. Oni jesu na vodi, pre svega, da bi osigurali bezbednost, red i mir, ali i da bi osujetili kriminalne radnje. Sve ono što radi policija na našim ulicama i putevima, radi i rečna policija na vodi.

"Najčešće su to krivična dela iz oblasti šverca akciznih proizvoda, nezakonitog ribolova i drugih vrsta krminaliteta s kojima se susrećemo. Naš cilj je da reke tokom čitave godine budu bezbedne", kazao je Kostić.

I ne samo na vodi - svašta je moguće zateći i na obalama. To su mesta teško pristupačna s kopna.

"Važno je napomenuti da smo prošle godine imali izuzetne rezultate kada je u pitanju suzbijanje kriminaliteta u vezi sa narkoticima, gde smo jednom prilikom pronašli zasade sa oko 300 stabljika marihuane. Naši službenici, osim borbe protiv kriminaliteta na rekama, takođe, suzbijaju i kriminalitet u priobalju reka", zaključio je major.

Nakon razgovora preostalo nam je i vreme za uživanje. Beograd pod snegom sa reke izgledao je magično. Čitav plovni put bio je pust, pa smo napravili pravu uzbunu među pticama, koje se nisu nadale gostima. To je njihovo ledeno carstvo. Prišli smo Velikom Ratnom Ostrvu čija je šuma prekrivena tankim belim prekivačem, a obala deluje potpuno divlje i nepristupačno. Lagano smo se, udobnim čamcem, vratili ka Sajmu, gde je stacionirana Policijska ispostava za bezbednost na rekama.

(Telegraf.rs)

Video: Rečna policija u potrazi za nestalim mladićima na Ada Huji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA