≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve strahote požara u Bloku 70 u jednom snimku: Apokaliptični prizori na zemlji, moćni helikopteri na nebu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ekipa Telegrafa uspela je da pristupi i unutrašnjosti tržnog centra, od kojeg je ostao samo okvir krova

  • 7

Vatrena stihija, dimne zavese, panika, suze, helikopteri... ovako je danas izgledalo jutro na Novom Beogradu nakon što je strahovit požar, po drugi put, progutao Kineski tržni centar.

Čak 76 vatrogasca spasioca, sa 25 vozila učestvovalo je u obuzdavanju vatre, a po prvi put su helikopterske jedinice MUP-a radile na gašenju požara u užem gradskom jezgru. Kako je Luka Čaušić, načelnik sektora za vanredne situacije istakao za Telegraf njihovo delanje bilo od ogromne pomoći vatrogascima.

"Naročito moram da istaknem angažovanje helikoptera. Oni su angažovani po naredbi ministra unutrašnjih poslova i dali su veliki doprinos u smanjenju temperature, s obzirom na to da se emituje velika količina toplote, tako da naši pripadnici mogu da priđu i da gase požar iznutra", rekao je naš sagovornik.

Dojava o ovom strašnom požaru stigla je jutros oko 6.57, nakon čega su vatrogasne jedinice, zajedno sa policijom stigle na teren. Ipak, na licu mesta sačekao ih je zastrašujući oblak dima koji se mogao videti sa svih strana Beograda.

"Jako smo se uplašili, nismo znali šta se događa, počelo je sve da puca", ispričala je za Telegraf jedna od stanarki obližnjih zgrada koju je probudio požar.

Dok su se vatrogasci grčevito borili sa stihijom, pojavila se nova opasnost - plinske boce. Svi prisutni bili su evakuisani na sigurnu udaljenost jer je u tom trenutku Kineski tržni centar bio "tempirana bomba".

"Ovo je jezivo, nikad nisam video ovkavu vatru u svom životu", ispričao nam je jedan Kinez koji se nalazio na mestu strašnog požara u Bloku 70.

Na licu mesta okupio se i veliki broj prolaznika koji je sa nevericom posmatrao kako se obližnja tržnica topi neverovatnom brziom. Ekipa Telegrafa uspela je da pristupi i unutrašnjosti tržnog centra, od kojeg je ostao samo okvir krova.

S obzirom da su trošili ogromne količine vode kako bi suzbili neuhvatljivu vatru, helikopteri su vodom morali da se snabdevaju iz Save. Naš reporter snimio je kada je helikopter Bel 212 puni vedro vodom, i kada je to isto učinio i Kamov. U gašenju učestvuje i H145.

Pravi apokaliptični prizori nastajli su kada bi letelice ispuštale mlaz vode koji je leteo na sve strane. Sve bi počelo da se trese, a dim bi se zahvatao celo naselje. Nakon skoro 4 sata borbe, hrabri vatrogasci uspeli su da lokalizuju požar, a na svu sreću nije bilo žrtava. 

"Požar u Kineskom tržnom centru nadljuskim naporima pripadnika Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice je lokalizovan", potvrđeno je našem portalu.

Na poljanama oko centra reporteri Telegrafa zatekli su tužni prizor. Prodavci su stajali pored robe koju su uspeli da spasu i nemo posmatrali objekat koji je potpuno izgoreo. Jedan od njih otkrio nam je da je ostao bez ičega.

"Nema ništa, sve je izgorelo. Nema više... Sad sam došao da vidim samo, nema ništa. Velika je šteta, prodajem igračke. Nema para. Još malo će Kinska nova godina, samo možemo da spavamo", ispričao nam je jedan Kinez.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će istraga pokazati da li je požar koji je izbio u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu nameran ili slučajan.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte snimak gašenja požara iz vazduha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA