Vreme čitanja: oko 1 min.

Groblje bez sveća i cveća: Ovako će se sahranjivati u Beogradu kuce, mace i druge životinje, čak i golubovi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za vlasnike će na raspolaganju biti grobno mesto, a postojaće i mogućnost kremiranja

  • 4
Groblje za kućne ljubimce Foto: Shutterstock

Groblje kućnih ljubimaca uskoro će biti otvoreno, a ovo su neka od pravila koja će, po gradskoj Odluci o sahranjivanju životinja važiti na njemu - verski obredi, paljenje sveća i ostavljanje hrane biće zabranjeni.

Za vlasnike će na raspolaganju biti grobno mesto, a postojaće i mogućnost kremiranja. Krematorijum će se, prema ranijim najavama predsednika Privremenog organa Beograda Aleksandra Šapića, nalaziti na Lešću.

Pored 839 grobnih mesta koja se nalaze na samom groblju, korisnicima usluga će biti dostupno još 730 u obližnoj šumi. Pored ovoga, postojaće "vrt sećanja" i mesto za zajedničko sahranjivanje. Sve usluge i uređivanje groblja vršiće JKP "Pogrebne usluge".

Naravno, vlasnici koji se budu opredelili za opciju da svoje ljubimce sahrane na groblju plaćaće troškove sahranjivanja, transporta i održavanja grobnog mesta. Na placu će biti strogo zabranjeno ostavljanje hrane, vršenje verskih obreda i paljenje sveća, a lica koja naprave prestup će plaćati kazne koje je propisane Odlukom.

Aleksandar Šapić, groblje za kućne ljubimce Groblje za kućne ljubimce u Beogradu, Foto: Grad Beograd

Vlasnici uginulih ljubimaca će moći da zakupe grobno mesto na određeno vreme, koje će moći da produže nakon isteka prvobitnog roka.

U jedno grobno mesto moći će da bude sahranjen veći broj životinja, zavisno od njihove veličine i proteklog vremena od prethodnog pokopa.

Podizanje nadgrobnih spomenika biće moguće, ali u skladu sa odlukom nadležnih organa koji nalažu da će maksimalna visina biti 60 centimetara.

Vlasnici će na groblju moći da sahrane životinje koje su evidentirane i obeležene na teritoriji grada Beograda. To su: Psi, mačke, golubovi, egzotične i divlje životinje, ukrasna živina, pa čak i golubovi! Preduzeće "Pogrebne usluge" je dužno da vodi evidenciju parcela i grobnih mesta sa imenima korisnika usluge, podacima o sahranjenim kućnim ljubimcima i datumom sahrane.

Od aprila do septembra, groblje će raditi između 7 i 19 časova, dok će u periodu od oktobra do kraja marta raditi sat vremena kraće.

(Telegraf.rs)

Video: Šapić obišao novoizgrađeno groblje kućnih ljubimaca

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa

    30. januar 2024 | 18:58

    Kad popovi mogu da osveštavaju kola,što ne bi i vršili ukop kućnih ljubimaca,ipak je sve u parama.

  • Драгче

    31. januar 2024 | 10:32

    Да будем искрен, ипак је ово помало болесно. Многи од њих не посећују ни гробове својих родитеља и других предака, а сахрањиваће кућне љибимце, правити им споменике, и посећивати њихове хробове??!

  • Igor

    31. januar 2024 | 14:58

    Ne mogu da upamtim šta je sve zabranjeno i kažnjivo. Jel to napravljeno sa namerom da se sahranjuju životinje, ili je napravljeno sa namerom da se naplaćuju kazne vlasnicima ljubimaca?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA