≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nečuveno "proterivanje" studenata iz poznatog kafića u Beogradu: Kafa može samo ako sakrijete skripte i knjige

E. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uverili smo se da ovaj kafić zaista ima neverovatna pravila

  • 46
Kafić Foto: Telegraf

Dok pijete kafu u kafiću, normalno, čitaćete poruke ili vesti na mobilnom telefonu, novine, knjige, beleške, memoare... Kao da je bitno šta... E pa, bitno je, makar u jednom kafiću na Studentskom trgu. Ako vas konobar "ulovi" da čitate štivo za ispite (skripte), odmah će vas zamoliti da ih odložite sa strane.

Nije "fora" niti šala. Ozbiljni su.

Mislili smo da su studenti, kao oličenje naše mladosti i pameti, svuda dobrodošli. Možda nas je baš zbog toga zatekla vest da je jedan student isteran iz kafića u centru Beograda samo zbog toga što je, uz naručeno piće, učio.

Ekipa "Telegrafa" rešila je da se uveri u ovo neverovatno pravilo. Naručili smo kafu, a koleginica je na sto stavila odštampane slajdove formata A4, uredno i neupadljivo.

Konobarica je, međutim, zavirila, videla da se tu nešto uči i diskretno, tihim i učtivim glasom zamolila da se skripta skloni s stola. Naravno, shvatili smo da to nije njeno, već "pravilo kuće". Bila je veoma ljubazna...

Kafić Foto: Telegraf

Reporterka je odmah sklonila papire i nastavila da pije kafu.

Sa našom reporterkom bio je i njen kolega koji je seo za sto pored. Budući da se u kafiću nalazi polica sa dnevnom štampom, uzeo je novine i čitao ih uz kafu. Međutim, on nije dobio opomenu.

Zato smo se zapitali, zašto neko može da lista novine pola sata - sat uživajući u kafi, a studentu nije dozvoljeno obnovi gradivo dok čeka ispit i to u kafiću pored fakulteta?

Pozvali smo telefonom lokal i tražili menadžera ili vlasnika. Ali, on nam nije dao odgovor po kom kriterijumu i skojim pravom se traži od studenata da ne čitaju gradivo za ispit.

- Ja vas ne čujem, vi pričate na spikerfon, tako da... žao mi je, doviđenja i prijatno - izgovorio je i spustio slušalicu.

Pozvali smo ga i drugi put, ali nije želeo da se javi.

Podsetimo, prethodno je jednom momku je u kafiću bilo zabranjeno učenje, a kako je naveo u svojoj ispovesti na Redditu, nije uspeo ni da reaguje koliko je bio zbunjen situacijom koja ga je strefila.

- Ovo mi se upravo desilo u kafiću u centru Beograda. Seo sam, naručio kafu i uzeo skriptu da se preslišavam (u sebi) dok čekam početak ispita. Prilazi mi radnica i saopštava da je ovde zabranjeno učenje. Nisam se svađao jer sam bio potpuno zbunjen, a i devojka je bila sasvim ljubazna i videlo se da je i njoj neprijatno da mi saopštava pravila kuće, i nisam ljut, samo me zaista zanima logika iza takve odluke. Niti sam pravio buku, niti sam prekrio sto nekim materijalom (bukvalno sam samo držao malu skriptu u krilu), naručio sam piće... Inače, čim sam seo u prvi sledeći kafić nisam imao nikakvih problema, kao ni pre do sada - napisao je momak, što je bio i povod da pozovemo vlasnika lokala i pitamo ga za razlog ove odluke, ali nažalost, nismo uspeli da saznamo.

(Telegraf.rs)

Video: Nigerijka radi u kafiću u Nišu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ttppp

    5. februar 2024 | 22:51

    Pa studenti, budite složni. Dogovorite se, javno objavite i ne koristite usluge tog kafića. Jednostavno.

  • Jelena

    6. februar 2024 | 07:09

    Aman ljudi, nisu došli u taj kafić tri sata pred ispit pa da zauzimaju stolove. Došli su max sat vremena, niko neće propasti za to vreme. Sve se nešto plašim da ste svi vi bili u bibliotekama, ljudima je potrebno malo da se opuste uz kaficu dok prelistavaju gradivo. Ijaoj kako ste zadrti

  • konobari

    6. februar 2024 | 11:04

    Sramota! Kada bi kafici bili puni studenata a ne dzabalebarosa koji drze telefone umesto knjiga, sve bi bilo drugacije! Samo da naglasim da iz iskustva mogu da potvrdim da oni sa skriptama sede krace nego oni sa telefonima u rukama, a popiju isto, pice ili dva. Od gledanja u telefon ne mogu vise..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA