≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crno-beli svet, mračna komora i magija pod crvenim svetlom: Ovde klinci i danas razvijaju slike kao u 20. veku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za to je potrebna prava mala laboratorija i znanje

  • 0

Sobe sa crvenim svetlom u kojima fotografije magično nastaju na belim foto papirima prizor je koji danas možemo videti samo u starim filmovima.

Razgovarali smo sa profesorima iz Grafičke škole na Novom Beogradu. Objasnili su nam i pokazali kako se nekad izrađivala crno-bela fotografija.

Proces je bio veoma zanimljiv, a i danas ga neki umetnici koriste, ali ne samo oni, već i učenici Grafičke škole koji tako "peku zanat".

Dok se digitalni svet nije rodio fotografije su se izrađivale analogno, a crnobela slika bila je produkt čiste hemije.

Danas je izrada fotografije brza i laka. Svako to može, a nekada je za to bila potrebna prava mala laboratorija i znanje.

Ako bismo saopštili mladima da je nekada za izradu fotografije bila potrebna mračna komora, verujem da bi nas, čast izuzecima, većina gledala "belo".

Grafička škola u Beogradu je do sada imala veoma poseban smer na kom ste i vi mogli da naučite da razvijate crno belu fotografiju kao što se to nekada radilo.

Proces je baš jednostavan, ali u vreme kada je sve dostupno "na klik" on deluje pomalo komplikovano, pogotovo mladim generacijama koje ne razumeju možda najbolje igru svetla i hemije, blendu, ekspoziciju...

- Da bismo napravili crnobelu fotografiju potrebno je da negativ ubacimo u aparat za izradu, proverimo format, uoštrimo i zatvorimo blendu, kao i na fotoaparatu. Sada izvadimo foto papir, koji je osetljiv na svetlost i na sebi ima fotoemulziju, pa je neophodno raditi u mračnoj srednini. Postavimo ga i osvetljavamo oređeno vreme. Za to je, otprilike, potrebno petnaestak sekundi. Onda prelazimo u drugi deo laboratorije gde se nalazi razvijač, voda i fiksir. Ovaj deo je najzanimljiviji zato što fotografija iz latentne, nevidiljive forme, postaje vidljiva i, posle 20 - 30 sekundi, ona nastaje. Posle toga se prekida razvijanje i fotografije se stavlja u fiksir na desetak sekundi, kako bi se slika na njoj zadržala. Poslednji korak je voda u kojoj ona mora da stoji dvadesetak minuta. Ako se proces tehnički odradi kako treba, fotografija može da traje sto ili više godina - obajsnio nam je profesor iz Grafičke, sa smera fotografija.

Đaci Grafičke škole uče da razvijaju analogne fotografije na prvoj godini.

- Naši đaci to rade već u prvoj godini. Oni kupuju analogne foto aparate i ovde razvijaju fotografije. Tek od druge do četvrte godine oni rade u studiju digitalne fotografije, njihovu kompjutersku obradu i odlaze na terene da snimaju pejzaže - rekao nam je profesor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA