≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ogroman tolstolobik "mrko" pogledao ronioca na Adi: Iznenadio ga na dnu jezera u gluvo doba noći

M. B.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tolstolobik je slatkovodna riba iz porodice šarana

  • 0

Neman koja pliva Savskim jezerom prenula je ronioca koji se kraj nje našao usred gluvog doba noći. "Izvinite, gospodine, ali ovo je moja teritorija, a malo je i dockan" sigurno je "pomislio" gigantski tolstolobik.

Nezvani gost upustio se u hladne vode na Adi Ciganliji tokom redovnog noćnog trenažnog ronjenja kao član RSK Borac Čačak.

- Bila je dužine preko jednog metra i težine oko 50 kilograma, što je kapitalni primerak. Iako nam je poznato da je Savsko jezero bogato krupnom ribom, susret sa tolstolobikom ove veličine bio je iznenadjujući, kažu za RINU članovi RSK Borac Čačak.

Oni dodaju da je tolstolobik pravo remek-delo prirode. Njegovo srebrnkasto-sivo telo reflektuje svetlost na poseban način, stvarajući zračenje svetla i senke dok tiho plovi kroz vode. Njegova karakteristična veličina i oblik čine ga prepoznatljivim, a svaki pojedinačni primerak ima svoju jedinstvenu čar.

Tolstolobik je slatkovodna riba iz porodice šarana koja potiče iz istočne Azije. Postoje tri vrste tolstolobika: beli, sivi i Hainan.

- Ova poslednja vrsta živi samo na ostrvu Hainan i u Vijetnamu, dok su beli i sivi tolstolobik rasprostranjeni širom sveta zbog ribarstva i kontrole algi. Naziv tolstolobik dolazi od ruske reči tolstij lob, što znači debelo čelo. To se odnosi na njihovu karakterističnu glavu koja je velika i spljoštena, ističu čačanski ronioci.

(Telegraf.rs)

Video: Hrabri ronilac iz Srbije istražuje podvodne lepote širom sveta: Divni prizori ostavljaju bez daha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA