Vreme čitanja: oko 2 min.

U Beogradu otvorena izložba "Terazije, osvrt i sećanja - beogradsko nasleđe"

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložba je namenjena širokoj publici, odnosno svim posetiocima i Beograđanima

  • 0
Dani Beograda Manifestacija izložba Foto: Tanjug/Rade Prelić

Izložba fotografija "Terazije, osvrt i sećanja - beogradsko nasleđe" u okviru manifestacije "Dani Beograda" otvorena je danas u Beogradu, upravo na Terazijama, u prisustvu velikog broja posetilaca i kulturnih radnika.

Autori izložbe su Olivera Vučković, Marina Pavlović i Ljubica Radovanović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a predstavljene fotografije su deo zbirke fotografa i kolekcionara fotografija Miloša Jurišića koji ih je ustupio ekskluzivno za potrebe realizacije izložbe.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković rekla je za Tanjug da su Terazije urbani prostor čiji razvoj počinje od 19. veka i predstavlja okosnicu razvoja čitavog Beograda.

"Ovaj prostor je mesto okupljanja, mesto sećanja, ali i mesto izgradnje grada Beograda i pokušali smo da pokažemo kako su Terazije nekada izgledale, a kako izgledaju danas", rekla je Vučković za Tanjug.

Vučković je dodala da se Terazije nisu mnogo promenile od same izgradnje i da neke današnje zgrade vode poreklo s kraja 19. veka, dodajući da su sve te arhitektonsko-urbanističke-istorijske karakteristike dovele proglašenja Terazija spomenikom kulture.

Vučković je navela da je izložba namenjena širokoj publici, odnosno svim posetiocima i Beograđanima.

Dodala je da su fotografije iz kolekcije jendog od naših najvećih kolekcionara starih fotografija Beograda Miloša Jurišića.

"Bio je veliki izazov kako i na koji način predstaviti Terazije, ali smo se potrudili da kroz istorijski sled, od prvih fotografija pojedinih objekata i delova, pa kroz njihovu istorijsku analizu, pokažemo kako one danas izgledaju", rekla je Vučković.

Autor najvećeg broja fotografija koje su se našle na izložbi, fotograf i kolekcionar fotografija Miloš Jurišić rekao je za Tanjug da je ideja da se izložba o Terazijama održi upravo na Terazijama odlična.

"Prolaznici nisu očekivali izložbu na ovom mestu i vidim da zbog toga zastajkuju. Biće im zanimljivije da upravo na Terazijama vide kako su one nekada izgledale", rekao je Jurišić.

Jurišić je dodao da je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda ponudio temu i materijal, kao i da je oko 90 odsto fotografija upravo iz njegove kolekcije.

Dodao je da nije bio prevelik izazov izabrati fotografije jer su glavna tema same Terazije, kao i da je ideja kojom se vodio prilikom izbora - da ljudi vide kako su nekada izgledale Terazije i uporede ih sa današnjim izgledom.

Jurišić je i sam rekao da je očigledna ogromna razlika između Terazija nekad i sada, ali da nije tolika od šezdesetih godina prošlog veka.

"Bilo je i mnogo rušenja, naročito u savezničkom bombardovanju 1944. godine koje je dokusurilo ono što nije nemačko bombardovanje 1941. godine. Međutim, posle Drugog svetskog rata je došlo novo vreme i ovde i danas imamo dve ogromne palate - Robnu kuću Beograd i Jugoslavijapublik. Išak, fascinantno je da palata Hotela Moskva i dalje domininira i ostaje jedna od najlepših palata u Beogradu i još uvek pleni svojim izgledom", zaključio je Jurišić.

Kustos muzeja Grada Beograda Dušan Jovanović rekao je za Tanjug da je veoma interesantno to što izložba pruža mogućnost da se vidi ubrzan razvoj Beograda između dva svetska rata što je period kada Terazije zapravo postaju centar grada.

Izložba traje do petka, 19. aprila, kada se i završava manifestacija "Dani Beograda".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA