BACAJU OTPAD NASRED ULICE: Jeftinije je proći s kaznom, nego s cenom prevoza do deponije!

Niske kazne za istovar otpada na za to nepredviđena mesta mogle bi biti i uzrok brojnih divljih deponija u Beogradu. Kazna za istovar otpada van dponije je 5.000 dinara za fizičko lice, što je znatno jeftinije nego taj otpad prevesti do deponije

  • 7

Problem divljih deponija u Beogradu, po svemu sudeći, neće biti uskoro rešen, a kao jedan od razloga za to mogle bi biti i niske kazne za istovar otpada na za to nepredviđena mesta.

U Beogradu ima oko 100 divljih deponija, na koje građani uglavnom odlažu šut, ali i delove starog nameštaja, kućnih i tehničkih aparata.

Najviše otpada ima na prilazima Beogradu - pored Zrenjaninskog puta, Ibarske magistrale, surčinskog i pazovačkog puta. Međutim, deponija ima i na Paliluli, Zvezdari, u Zemunu, Novom Beogradu.

Ovaj problem u Beogradu postoji godinama. Iako JKP "Gradska čistoća" redovno izlazi na teren i čisti ove prostore, dešava se da preko noći deponije ponovo niknu.

Opštinski komunalni inspektori su dužni da nadziru I da nalažu uklanjanje deponija po prijavi građana. Komunalna policija je ta koja naplaćuje kazne za stvranje deponija, odnosno istovar otpada na mestima koja nisu predviđena za to.

-Prema Odluci o održavanju čistoće komunale policije grada Beograda zabranjeno je smeće i ostale materijale istovarati i ostavljati van površine koje su predviđene za to i koje se određuju urbanističkim planom. Novčana kazna ukoliko vas uhvate na delu kako istovarate otpad na mestu koje nije predviđeno za to je 5.000 dinara za fizičko lice i 20.000 za pravno lice - kažu u komunalnoj policiji Beograda.

Problem je u tome što se ove kazne naplaćuju samo ako vas uhvate na licu mesta, ili neko podnese prijavu protiv počinioca. Ukoliko niko ne primeti ili ne prijavi istovar – nikom ništa, a Beogradu deponija.

Sa druge strane ukoliko unajmite kamion za prevoz otpada do Vinče, to će vas koštati oko 8000 dinara u privatnoj firmi, I nešto malo manje ako angažujete gradsku čistoću. Dakle, oko 60 odsto više nego da taj otpad ostavite na sred ulice.

Jedina javna deponija u Beogradu je ona koja se nalazi u Vinči na koju JKP „Gradska čistoća“ svakodnevno dovozi i deponuje oko 1.500 tona gradskog smeća i otpada.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Munem

    5. april 2014 | 17:39

    Stoka !!

  • vrcinac

    5. april 2014 | 19:09

    Krenite autoputem Beograd Nis na ulazu u Vrcin sa leve strane autoputa videcete najsavremeniju laboratoriju SUPER LAB.Sa desne strane autoputa videcete nevidjeno ruglo to jest divlju deponiju koju nisu napravili mestani vec JAVNO KOMUNALNO PREDUZECE GROCKA. Autoputem prolaze Grci Turci i ostali onda zamislite kakvu sliku saljemo u svet.Pisane su prijave svim mogucim inspekcijama pisane su peticije komletna dokumentacija je predata Gdinu SINISI MALOM koji je licno video deponiju kada je bio na otvaranju pomenute laboratorije .Sve je uzaludno jer deponija raste iz dana u dan.Oom prilikom pozivamo i vas iz TELEGRAFA da napravite reportazu o deponiji jer imate materijala na pretek

  • Cunga lunga

    5. april 2014 | 17:40

    Pa beograd je tako i tako deponija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA