Šabić: Zabrana prikupljanja podaka za "Bus plus" sistem

Poverenik za informacije od javnog značaja kaže da se mora garantovati privatnost osoba i isključiti mogućnost praćenja njihovog kretanja

  • 0

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić privremeno je zabranio društvu za marketing i usluge "Apeks solušn tehnolodži" obradu podataka o ličnosti u sistemu "Bus plus". Šabić je zabranio obradu podataka serijskog i alias broja personalizovanih SMART kartica u okviru takozvanog "Bus plus" sistema.

- U postupku prethodne provere izvođači projekta "Bus plus" bili su upozoreni na sve obaveze koje proizlaze iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i na to da ću, u slučaju da zakon ne bude poštovan, zabraniti obradu podataka. Upozorenje se odnosilo na neophodnost isključivanja mogućnosti "uparivanja" podataka iz dva centra, jednog u kome se vode podaci o pretplatniku i drugog u kome se vode podaci o saobraćaju - rekao je Šabić i nastavio:

- Mora se garantovati privatnost osoba koje pretplatne karte koriste i isključiti mogućnost praćenja njihovog kretanja, odnosno utvrdjivanja vremena putanje kretanja gradjana na osnovu parametara koji bi bili isti u obe baze podataka - istakao je Šabić.

“Bus Plus”: garantuje tajnost podataka

“Bus Plus” sistem garantuje tajnost podataka građanima i njihove lične podatke neće puštati u obradu, a predstavnici sistema će se danas sastati sa poverenikom da bi se razjasnile sve nedoumice oko obrade podataka, izjavila je za Tanjug portparol Bus Plusa Gordana Perović.

Ona je najavila da će se predstavnici Bus Plus sistema tokom dana sastati sa Poverenikom, ističući da očekuje da posle tog sastanak neće biti nikakvih nedoumica oko obrade podataka i personalizovanih kartica.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA