BOLJE RAT NEGO PAKT: Danas 72 godine od puča 27. marta (FOTO)

- Jadni Srbi, šta će biti s njima? - pitao je svrgnuti knez Pavle, na putu ka Zagrebu, nakon hapšenja zbog potpisivanja Trojnog pakta. Nakon ovog puča, Hitler se surovo razračunao sa Jugoslavijom

  • 6

Na današnji dan širom Srbije održane su demonstracije nakon kojih su knez Pavle i namesnici smenjeni sa vlasti u Kraljevini Jugoslaviji zbog potpisivanja Trojnog pakta. Ni više od 70 godina kasnije ne postoji jedinstven stav o tome da li je ova odluka bila ispravna.

Puč kojim su sa vlasti zbačeni knez i namesnici, dr Radenko Stanković, dr Ivo Perović i Vlada Cvetković-Maček, vodili su prozapadno orijentisani oficiri Jugoslovenske vojske na čelu sa generalom vojnog vazduhoplovstva Borivojem Mirkovićem. Dva dana ranije ova vlada je u Beču potpisala protokol o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu.

Učesnike su na puč podsticali pojedini domaći antinemački opozicioni krugovi, kao i vojna i politička obećanja Velike Britanije, koja se tada nalazila u ratu sa Nemačkom. Srpska pravoslavna crkva je imala posebno zapaženu ulogu u prevratu kada, zajedno sa nekim srpskim političkim organizacijama (Sokoli, Narodna odbrana, Četnici itd.), učestvuje u pripremanju i realizaciji vojnog puča.

Podsticaj zaverenicima za puč je dat i od strane Moskve, koja je time želela da odloži nemački napad na SSSR, koji se uveliko pripremao. Komunisti su, takođe, demonstrirali sa ostalim građanima toga dana.

Pošto se nakon aneksije Austrije Treći rajh graničio s Jugoslavijom, a Velika Britanija nije mogla nikome pružiti delotvornu zaštitu na Balkanu, jugoslovenski političari bili su primorani na politiku popuštanja. Knez Pavle i njegova vlada odolevali su više meseci nemačkom navaljivanju da pristupe Trojnom paktu, ali kad je na početku marta 1941. i Bugarska pristupila Trojnom paktu, zaključili su da se ne mogu više opirati.

Knez Pavle je vodio popustljivu politiku s Nemcima, ali je u tome nailazio na otpor srpskih opozicionih stranaka, dela vojske i Srpske pravoslavne crkve. Srpski patrijarh Gavrilo Dožić i episkopi SPC su činili sve što su mogli kako bi onemogućili potpisivanje Pakta sa silama Osovine. Delatnost patrijarha dr Gavrila Dožića bila je prvih meseci 1941. dobrim delom usmerena na politički teren, Patrijaršiju su redovno posećivale političke ličnosti iz opozicije.

Dvadesetog marta Maršalat Dvora je pozvao u Beli dvor patrijaraha Gavrila, koji je tada saopštio knezu Pavlu da "tradicija, ponos i glas koji uživamo u svetu, zatim obaveze prema žrtvama koje su date za jugoslovensku državu, imperativno nalažu da se ne priključimo Tripartitnom paktu."

Tri dana kasnije, 23. marta 1941, patrijarh Gavrilo ponovo je bio u Belom dvoru i pokušao da ubedi kneza Pavla protiv sporazuma. Međutim, Pavle mu je rekao da je odluka jugoslovenske vlade o pristupanju Trajnom paktu nevoljno, ali u tom trenutku najracionalnije rešenje:

- Naša odbrana nije dovoljna, niti je pak jaka da možemo da vodimo drugu politiku od ove, koja nam se sada nameće. Pogotovu kad smo dobili tačna obaveštenja od ministra vojske generala Petra Pešića, da bi u slučaju rata naša odbrana bila nedovoljna. Saveznika nemamo koji bi nam pritekli u pomoć. Nemci su u zenitu svoje moći. Ništa ne može da ih zadrži, jer dobijaju pobedu za pobedom. Niko ne može da se suprotstavi nemačkim ratnim sredstvima. Mi smo to uvideli za vreme kratkog rata sa Francuskom.

Dana 25. marta 1941. jugoslovenska vlada potpisala je protokol u Beču o pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu. Iako su dnevne novine u Srbiji izveštavale da to znači "neutralnost" i zabranu prelaska nemačkih trupa preko Jugoslavije, tajnom notom su bili predviđeni transporti nacističkih trupa. Takođe, tajnom notom Nemačka, Italija i Japan obećale su Jugoslaviji deo Grčke - izlaz na Egejsko more i luku Solun.

Dvadeset šestog marta posle podne Borivoj Mirković saopštio je Simoviću odluku da tokom noći "ukloni izdajnike". Simović se prepao i zatražio da se puč odloži. Mirković se nije pokolebao. Odmah je počeo da priprema puč kao da se radi o vojnoj vežbi. Pred ponoć, u noći između 26. i 27. marta, izdao je naređenje da se počne.

U centar Beograda, za tenkovima došla je pešadija: opkoljena su ministarstva, pohapšeni Cvetković i njegovi ministri, zauzeta je Glavna pošta i blokirani su izlazi iz grada. Oko 3 sata sve je bilo gotovo. Mirković je onda pozvao Simovića, koji je iz kreveta došao u Glavni generalštab i preuzeo političko vođstvo posle izvršenog prevrata. Za njim su ubrzo stigli ministarski kandidati. Za jednog od njih, Milana Grola, pričalo se da "nije znao da li ga hapse ili vode u Vladu" kada su ga oficiri podigli iz postelje.

Prisutnim ministarskim kandidatima Simović se obratio rečima: "Gospodo, dajem vam pola sata vremena da se dogovorite ko će koje ministarstvo da primi, a ako se ne složite, ja ću vam pročitati".

Pošto je pogađanje oko rasporeda po stranačkom ključu potrajalo, u jednom trenutku je Slobodan Jovanović ušao kod Simovića i predložio mu da izađe sa svojom listom ministara, jer se "ovi političari neće nikad sporazumeti". Potom, Simović je "pročitao" ko koje mesto dobija u njegovoj vladi.

- 27. mart: Puč u Beogradu. Jutros je jugoslovenska vlada podnela ostavku. Demonstracije pred nemačkom ambasadom. Antinemačke demonstracije u Beogradu i u drugim gradovima Srbije. Ugovor još nije ratifikovan. Novi predsednik Vlade zove se Simović. Oko 13 je javljeno da je Firer odlučio da uništi Jugoslaviju. Vrhovni komandanti kopnene vojske i vazduhoplovstva već se nalaze kod Hitlera - piše u Ratnom dnevniku Vrhovne komande Vermahta.

Promena izvršena pučom pokrivena je Kraljevom proklamacijom, kojom je Petar II, pet i po meseci pre punolestva, preuzeo kraljevsku vlast. U proklamaciji je naglašeno da je vojska, svrgnuvši Namesništvo i dotadašnju vladu, "izvršila svoj zadatak prema kralju i otadžbini", i da je mandat za novu vladu poveren generalu Dušanu Simoviću. Tokom 27. marta, ta proklamacija je nekoliko puta čitana na radiju. Mladi kralj je taj svoj prvi akt video i potpisao tek uveče.

Proklamacija, koju je Simoviću na redakciji podneo Radoje Knežević, a koju je izgleda sastavio Slobodan Jovanović, nije se mogla dostaviti mladom kralju, pa je odneta u radio, gde ju je, najavljen kao kralj, pročitao kapetan korvete Jakov Jovović. U 10 sati preko radija, "u ime svih vladika srpskih, sakupljenih na Svetom arhijerejskom saboru" i u svoje ime, patrijarh Gavrilo Dožić je blagoslovio puč.

Čim se saznalo za puč, ulice su ispunjene masom sveta: "Beograd je izgledao kao jedna košnica pčela". Pevane su patriotske pesme i uzvikivane parole protiv Hitlera i Musolinija. Među parolama bilo je: "Bolje rat nego pakt", "Bolje grob nego rob", "Nema rata bez Srba". Rečju Mirka Kostića, "malo bi ko od narodnih manifestanata na pitanje: 'Hoćeš li rat?', odgovorio: 'Bolje rat nego pakt', a na: 'Bolje grob nego rob', čulo bi se iz naroda: 'Robom ikad, grobom nikad'".

U ranim jutarnjim časovima jedna grupa demonstranata "polupala je nemačke biroe, polomila vrata i prozore i pocepala papire koji su se unutra nalazili". Do deset sati gradom su zalepršale jugoslovenske, engleske, francuske i američke zastave, nemačka zastava bila je spaljena. Sutradan posle blagodarenja u Sabornoj crkvi, nemački poslanik Viktor fon Heren je "vređan, a gomila je pljuvala na njegov automobil". Oko 10 sati među demonstrantima su se pojavili komunisti, nastojeći da nametnu parole o savezu sa Sovjetskim Savezom. Jedna zgrada na Trgu Slavija bila je iskićena crvenim zastavama.

Državni udar je podsticala i britanska Služba za specijalne operacije - SOE, koja je od leta 1940. stvarala svoje uporište uglavnom u centralnoj Srbiji. Preko u Jugoslaviji veoma slušanog "Radija slobodnih nacija" emitovan je 26. marta zapaljiv govor Leopolda Emerija, ministra za Indiju, koji je narodima Jugoslavije poručio da jugoslovenska vlada ne može polagati pravo na to da jednim svojim potpisom "otpiše čast i nezavisnost 16 miliona Jugoslovena".

Za zaverenike bilo je izuzetno važno to što su se početkom marta britanske trupe iskrcale u Grčkoj. Ujutro, 26. marta, Dušan Simović je razgovarao sa britanskim vojnim atašeom o detaljima pomoći u slučaju rata Jugoslavije sa Osovinom, do koga je, po njegovom mišljenju, moralo doći ako puč uspe.

Mnogi Hrvati su beogradski puč shvatili kao "atak na postignutu hrvatsku autonomiju u Banovini Hrvatskoj". Vladko Maček je bio spreman da brani kneza Pavla i hrvatske pozicije stečene pod Pavlovim namesništvom. Oko 7 izjutru 27. marta, voz kojim je Pavle putovao za Brdo kod Kranja bio je zaustavljen u Zagrebu. Komandant Četvrte armije general Petar Nedeljković imao je Simovićev nalog da se svrgnuti namesnik vrati u Beograd.

Utom, stigao je Maček odmah izjavivši: "Ovo što su uradili u Beogradu nije nikakvo dobro. Ja sam bio sa knezom Pavlom i sa njim i padam. Ja sam slobodan da odlučim dalju situaciju, tako isto i hrvatski narod".

Zatim su svi otišli u Banske dvore da rasprave novonastalu situaciju. U kancelariji Banskih dvora, u prisustvu bana Ivana Šubašića, Augusta Košutića i Juraja Krnjevića, Maček je izjavio da puč ne treba smatrati kao svršen čin i predložio da se smeni general Nedeljković "i po potrebi uhapsi", a da se na njegovo mesto postavi komandant divizije u Zagrebu general Avgust Marić. Sa takvom promenom trebalo je poslati pukove iz Hrvatske protiv pobunjenika u Beogradu.

Knez Pavle nije prihvatio Mačekov predlog. On je prihvatio puč kao svršen čin, pa je zaključio da bi poziv vojsci da stane uz Namesništvo bio akt pobune protiv kralja. Na Mačekov argument da se ne bi radilo o pobuni, nego o pokušaju "zaštite kralja od jedne grupe neodgovornih oficira", Pavle je zavapio:

- Pa to znači građanski rat! Meni će pobunjenici poklati decu u Beogradu kako bi mi se lično osvetili!

Još je rekao da je umoran od državnih poslova i da mu je jedina želja da napusti zemlju.

Tada je zvao Dušan Simović i tražio od Mačeka da, sa svoja četiri ministra iz Cvetkovićeve vlade, kao potpredsednik uđe u njegovu vladu. Odgovarajući na Mačekove uslove, Simović je prihvatio Sporazum od 1939, i još obećao "potpunu autonomiju Hrvatima". Što se Trojnog pakta i spoljne politike tiče, o tome je imalo da se reši čim Maček dođe na sednicu Vlade. Uz Pavlov nagovor, Maček je pristao da njegovi ministri uđu u Simovićevu vladu, a sam je svoj ulazak odložio za nekoliko dana.

Do podne, kada je krenuo za Beograd, knez Pavle je preko britanskog konzula u Zagrebu uputio molbu britanskoj vladi da mu intervencijom kod Simovićeve vlade olakša odlazak u Grčku i dozvoli dolazak u London. Dok je putovao za Beograd, Borivoj Mirković i neki oficiri navaljivali su da se svrgnuti knez-namesnik strelja. Ipak, ta solucija ostavljena je samo za slučaj odbijanja ostavke. Odmah po prispeću u Beograd, oko 7 uveče, Pavle je bespogovorno, sa ostalom dvojicom namesnika, potpisao ostavku, spakovao se i sa porodicom pred ponoć pošao put Grčke. Britanci su ga pak uputili u Keniju sa statusom "političkog zatvorenika".

Hitler je ubrzo nakon promene jugoslovenske vlade i politike napao Jugoslaviju. Posebno je stradao Beograd, koji je bombardovan 6. aprila ujutru. Nakon kratkotrajnog aprilskog rata, Jugoslavija je poražena i podeljena. Patrijarh Gavrilo je uhapšen od Nemaca kao jedan od organizatora antinemačkog puča.

(M. S. / Izvor: wikipedia.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vladimir1

    27. mart 2013 | 15:31

    Kad god je u istoriji i dans, narod u Beogradu izasao na ulice, nastalo je sra..e posle toga... 27. marta te godine, MI6 je od nas Srba napravio "mlade majmune", po ko zna koji put... Hocemo li se nekada opametiti i politicki opismeniti na malo duzi period?!

  • blam blam

    7. april 2013 | 13:11

    Upravnik grada Beograda Milicevic na sam dan ulaska Nijemaca obavijestio je plakatom gradjane da je vec organizirana i naoruzana srpska policija. Nekoliko dana kasnije upravnik Beograda postao je (i ostao do kraja rata) Dragi Jovanovic, istovremeno i sef srpske policije, kasnije i sef srpske sigurnosti. Kakvu je neogranicenu vlast imala srpska policija dokazuje izjava esesovca generala Haralda Turnera samo mjesec dana nakon ulaska u Beograd: “Trudio sam se da narocitom brzinom uspostavim rad policiskog aparata. Danas izvrsnu vlast u srpskoj zemlji vrsi srpska policija i zandarmerija, kojoj je dato oruzje... unutrasnji odnosi regulisu se preko domacih organa, bez nemackog mesanja”. Sam Dragi Jovanovic u jednom izvjescu Gestapou kaze: “Na beogradsku policiju okupacione vlasti su se mogle uvek osloniti. Svoje zadatke Specijalna policija je obavljala s velikim elanom i uspehom kao nijedna druga policija u gradovima okupirane Evrope”. A 1946. godine, na sudjenju u Beogradu, dodao je i ovo: “Ti rezultati su bili bolji i veci nego rezultati i samog Gestapoa u Beogradu”.

  • blok45

    27. mart 2013 | 17:15

    Nismo mi nikakvi majmuni, mi smo samo jedan narod koji ne trpi nepravdu. I danas bih bio protiv nemacke i takvih paktova, a treba da bude sramota engleze, francuze, amerikance i ostale narode koji su zaboravili vekobno prijateljstvo zarad sake dolara koji su im siptari dali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA