UPOZNAJTE BEOGRAD: Od trkališta, preko stadiona, do elitnih fakulteta (FOTO)

Ovde su se najpre takmičili konji, potom fudbaleri, a onda su Austrougari zasadili kukuruz. Danas se u zgradi na Bulevaru kralja Aleksandra nalazi čak šest fakulteta

  • 1

Pored zgrade tehničkih fakulteta, u kojoj je smešteno nekoliko visokoškolskih ustanova, svakodnevno prođemo čak i po nekoliko puta. Sada nam, zajedno sa Univerzitetskom bibliotekom i Pravnim fakultetom u nastavku ulice, čitav ovaj deo izgleda kao akademska celina, nezavisna od ostatka Bulevara kralja Aleksandra. Nije baš lako zamisliti da su se na ovom mestu nekada trkali konji, a potom i igrao fudbal.

Moderne konjičke trke u Beogradu organizuje engleski konzul Lojd Džordž Hodžes 1842. godine. Ipak, prvi hipodrom, odnosno "trkalište", Beograd dobija skoro dvadeset godina kasnije. Godina je 1863, a knez Mihailo Obrenović i Srpska vlada organizuju prve galopske trke na kružnoj stazi u Beogradu. Hroničar najstarijeg sportskog obejkta u prestonici Srbije, novinar Živojin Jovanović beleži:

- Prvo beogradsko trkalište bilo je uređeno na mestu iza groblja, pored Carigradskog druma, gde su tada priređivani vašari.Trkačka staza bila je u obliku elipse, dugačke 700 hvati (oko 1.350 m). Linija starta i cilja je bila na Carigradskom drumu, u visini Kneževog čadora (počasne tribine) pored koga je bila tribina za gledaoce. Konji su kretali u pravcu Vukovog spomenika, a zatim skretali prema Ulici 27. marta. Potom bi obišli krug, ponovo izbili na Carigradski drum i stigli do tribine.

Na ovom mestu, trkalište će biti do 1906. godine, kada će ga premestiti u Topčidersku dolinu.

Već je 1911. godina na polovini. U kafani "Ženeva" dogovoreno je da se osnuje fudbalski klub. Osnivačku skupštinu otvara publicista Jevrem Ješa Pantelić, a za predsednika izabraše Andru Jovića.Posle izbora klupske uprave i pošto je izglasala pravila kluba, skupština donosi odluku da klupsko igralište bude podignuto na ustupljenom terenu beogradske opštine, na nekadašnjem Trkalištu.

Ime je usvojeno na predlog bankara "Praške kreditne banke" Miloša Ekerta, koji je dao ideju da se novoformirani klub zove "Beogradski sport klub". Pravila kluba odobriće uprava Grada Beograda 1. septembra 1911. godine, kada će BSK zvanično početi sa radom.

Prva zvanična utakmica igra se na Malu Gospojinu ove godine, a protivnik je Šumadija. Rezultat: BSK-Šumadija 8:1

Ipak, svoj prvi stadion BSK dobija tri godine kasnije. Fudbalsko igralište na Trkalištu otvara se "Uskršnjim loptaškim turnirom" 6, 7. i 8. aprila godine u kojoj će početi Veliki rat. U stadion je uloženo 10.000 dinara, a  napravljene su pokrivene tribine sa ložama i sedištima za preko 700 gledalaca.

Ubrzo su, međutim, fudbaleri stali u odbranu otadžbine, na prvu liniju fronta, pa je stadion zatvoren. Austrougarske vlasti ga, tokom okupacije grada, najpre razaraju a potom pretvaraju u njivu i na njemu sade kukuruz.

Godine 1919, kada je rat već bio gotov a Austrougari proterani iz zemlje, stadion BSK se obnavlja, pa se na njemu ponovo kotrlja lopta. Šest godina kasnije objekat će ponovo biti rekonstruisan, kada će biti zarotiran za 90 stepeni.

Iste godine, međutim, stiže i odluka da se za potrebe Tehničkog fakulteta izgradi kompleks zgrada u Buleravu kralja Aleksandra. Gradnja počinje već naredne godine, po projektima Nikole Nestorovića i Branka Tanazevića.

Očekivano, 1929. godine, BSK dobija novi stadion. Svečano otvaranje novog terena je 5. i 6. maja 1929. godine turnirom na kome su učestvovale 4 ekipe, BSK, Jugoslavija, Prostejov (Čehoslovačka) i Slavija (Sofija).

Zgrada Fakulteta završena je 1931. godine. Deset godina kasnije, Beograd je zasut bombama, pa ova zgrada tri znatna oštećenja. Po završetku rata, nastava se održava u polu-porušenoj zgradi. Godine 1948, Tehnički fakultet se izdvaja iz Univerziteta i podeljen je u 6 novih fakulteta: Elektrotehnički, Arhitektonski, Građevinski, Tehnološki, Mašinski i Rudarski.

(M. Stojanović / Izvori: Danas, ofkbeograd.co.rs, hipodrombeograd.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan PFC

    24. septembar 2015 | 00:35

    Pretposlednja slika nije stadion BSK-a, vec prvremeni drveni stadion za potrebe Velikog sveslovenskog sokolskog sleta koji je odrzan od 07. do 29. juna 1930. Stadion se nalazio na uglu Ruzveltove i Kraljice Marije i odmah nakon sleta je porusen. Teren BSK-a jeste bio u blizini otprilike ispod biblioteke.Teren SK Velika Srbija (kasnije Jugoslavija) se nalazio na mestu tehnickih fakulteta,a u blizini je bio jos jedan teren. SK Srpski mac je imao igraliste na mestu danasnjeg parka kod vukovog spomenika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA