BRITANSKI TELEGRAF: Posetite Beograd što pre!

Novinar engleskog "Dejli telegrafa" Tim Rouli u opširnom tekstu o Beogradu napravio je kratak vodič za turiste i preporučio im da što pre posete srpsku prestonicu

  • 1

Novinar engleskog "Dejli telegrafa" Tim Rouli je u opširnom tekstu o srpskoj prestonici napravio kratki vodič za turiste i preporučio im da što pre upoznaju čari grada koji je preživeo 40 invazija, a i dalje poseduje jedinstveni šarm i lepotu.

- Malo engleskih turista posećuje Beograd, jer se mnogi verovatno sećaju ratova iz devedesetih godina i NATO bombardovanja, a neki ga se klone zbog njegove "relativne ružnoće" - počinje svoj tekst Tim Rouli u opširnom tekstu u "Dejli telegrafu".

Ipak, ispod površine i blokova zgrada izgrađenih u socijalističkom duhu nalazi se fascinantni živ grad sa nekim od iznenađujućih pešačkih zona u centru poput Knez Mihailove ulice, kao i fenomenalnim pogledom na ušće Save u Dunav sa Kalemegdana.

- Grad je u svojoj istoriji oblikovalo nekoliko uticaja jer su se u njemu smenjivale razne imperije, pa se u njemu može naći najneverovatniji arhitektonski sklop, sa izuzetno živom umetničkom scenom. Tako se Beograd ponovo uzdiže iz svoje krvave prošlosti raznim zabavnim i umetničkim aktivnostima, pa ako se nađete u njemu ovog proleća, imate priliku da posetite koncerte Andree Bočelija ili najpopularnijih muzičkih zvezda poput Bijonse - dodaje se u tekstu.

- Noćni život ovog grada naročito boji njegova omladina i sada već legandarni kafei i klubovi, koji su ovaj grad smestili na vrh evropskih gradova po provodu, a puni lokali u skoro svako doba dana zbunjuju turiste koji se pitaju da li neko ovde uopšte radi - piše Rouli.

Engleski novinar zatim prepouručuje mesta koja treba obavezno posetiti, poput Trga republike, Kalemegdana, gde se nalaze Etnografski i Vojni muzej, ali i Ulicu Strahinjića Bana, gde se turisti mogu odmoriti i pojesti nešto pre nego što krenu u obilazak Hrama Svetog Save, uz komentar da je to možda jedina crkva koju je moguće posetiiti dok je još u izgradnji.

Na spisku su i Muzej istorije Jugoslavije na Dedinju kao i obližnja Kuća cveća, sa posebnom naznakom da je ovaj deo grada i dvor na Dedinju uredio poznati francuski arhitekta Euduard Andre, zadužen za izgled Versajskih vrtova.

U produžetku teksta je i opširan vodič za restorane, klubove i servisne informacije, poput taksi službi, javnog prevoza i mape sa ucrtanim preporukama. Osim prolećnih letnjih festivala i koncerata popularnih svetskih muzičkih zvezda, engleski novinar naročito preporučuje i Bemus, koji se održava svake godine u oktobru.

(Telegraf.rs / Izvor: telegraph.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA