Počinju Dani srpsko-arapsko-afričkog prijateljstva

Za devet dana manifestacije publici će biti predstavljena kulturna baština 14 zemalja Bliskog istoka i Afrike, a svečano otvaranje planirano je za 20. april

  • 0

Kulturna manifestacija Dani srpsko-arapsko-afričkog prijateljstva, koju je otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, trajaće do 26. aprila, a za to vreme publici će biti predstavljena kulturna baština 14 zemalja Bliskog istoka i Afrike: Alžira, Angole, Egipta, Gvineje, Iraka, Konga, Kuvajta, Libana, Libije, Maroka, Nigerije, Palestine, Sirije i Tunisa.

Inače, svečano otvaranje manifestacije predviđeno je za 20. april na Letnjoj pozornici, kod restorana "Venecija", gde će se zemlje učesnice predstaviti kulturno-umetničkim programom. Dva dana kasnije biće otvoren Park prijateljstva na Keju oslobođenja, u blizini spomen-obeležja "Stara železnička stanica Zemun".

Otvarajući  izložbu fotografija i rukotvorina iz arapskih i afričkh zemalja, na Zemunskom keju, Nikolić je rekao da će nastojati da to prijateljstvo koje lično oseća prema tim državama usadi i u većinu građana Srbije.

- Moje prijateljstvo prema arapskim i afričkim zemljama potiče iz vremena mog ranog detinjstva i neće se ugasiti sa mnom. Preneo sam ga na svoje sinove, a pokušaću da ga u ovom mandatu prenesem i na većinu građana Srbije - poručio je predsednik Srbije, obraćajući se diplomatama više arapskih i afričkih država i okupljenim Beograđanima.

Nikolić je pozvao Beograđane da ne propuste nijedan od devet dana manifestacije, istakavši da je, za razliku od virtualnog upoznavanja stranih kultura, direktan kontakt sa njima dragoceni deo te avature koji putovanja posredstvm interneta ne mogu dočarati.

- Sva virtuelna putovanja ne mogu dočarati mirise zemlje, ukus njenih jela i pića, uspostavljanje prijateljstava, i zato je lično iskustvo nemerljivi, dragoceni deo avanture u koju nas virtuelna putovanja ne mogu povesti - rekao je Nikolić.

Predsednik opštine Zemun Branislav Prostran izrazio je nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna, jer Zemun je, kako je podsetio, kroz čitavu svoju istoriju bio stecište različitih kultura.

- Zemun je kroz istoriju bio stecište raznih naroda i različitih veroispovesti o čemu svedoče brojni kulturni i istorijski spomenici. I danas u Zemunu žive građani različitih veroispovesti negujući dobrokomšijske odnose, shvatajući da su razlike prednost a ne mana - rekao je Prostran.

Program Dana srpsko-arapsko-afričkog prijateljstva obuhvata i projekcije filmova zemalja učesnica.

(Telegraf / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA