BEOGRAĐANI, OPREZ: Ledenice padaju sa krovova!

Najveći problem za građane prestonice poslednjih dana dolazi s krovova zgrada, kritične zone centar grada, Novi Beograd, Karaburma...

  • 0

Obratite pažnju, ledenice vrebaju sa gotovo svih beogradskih krovova!

Udarac ledenice može biti smrtonosan. Da pomognete sebi i drugima, najbolje je da ledenice oko svojih prozora i terasa skinete sami. Ukoliko to ne možete, obeležite deo trotoara na koji bi ledenica mogla padne, tako da prolaznici to mogu da vide.

Poslednje rešenje, za veoma velike i opasne komade leda su vatrogasci. Ipak, komandant vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Mile Jovičić kaže za Telegraf.rs da se telefoni vatrogasaca svaki dan "usijaju", ali bez razloga.

- Ako je ledenica baš opasna i nepristupačna, onda građani treba da zovu 985 ili 93. Međutim, problem je u tome što imamo preko 600 poziva dnevno, a radimo, osim ledenica, požare i druge slične nesreće. Pošto ne možemo sve da postignemo, pravimo spiskove prioriteta: najpre javne ustanove i zgrade, zatim prolazi kroz koje se kreće najveći broj naših građana. Ipak, molimo građane da oslobode broj 93. Mi na tom broju imamo 5 linija i svih pet je po čitav dan zauzeto zbog ledenica. Imali smo slučajeva da ljudima gore stanovi i automobili, ali da ne mogu da nas dobiju, jer je telefon čitav dan zauzet zbog ledenica - objašnjava Jovičić za Telegaf.rs.

S vatrogascima na teren po potrebi izlaze i ekipe Gradskog zelenila, JKP "Javno osvetljenje" i "Elektro izgradnja". Ipak, možda najneobičnija služba koja vatrogascima pomaže oko ledenica na nepristupačnim delovima zgrada jeste Gorska služba spašavanja. Akcije koje ovi momci izvode ponekad zaista liče na one iz filma. PR Gorske službe spašavanja Đorđe Vdović ispričao je za naš portal neke od najzanimljivijih.

Juče su ekipe bile na krovu Urgentnog centra. Tamo je zbog curenja vode u operacionu salu i bolnička odeljenja bilo hitno potrebno očistiti led s krova. To su radili naši momci. Kad se popnu gore, rade ili čekićem ili rukama. Imali smo poštu u Vasinoj ulici, gde je momak morao užetom da se spušta niz zgradu. Jednom prilikom smo imali problem na zgradi. Nismo mogli da se popnemo na nju, pa smo se popeli na drugu i razvukli uže da bi mogli da dođemo do te zgrade - objašnjava Vdović.

Međutim, čak i kada pozovete vatrogasce i prijavite ledenicu, vaša odgovornost se tu ne završava. Da bi vatrogasci mogli da priđu krovu zgrade ili nekim drugim visokim delovima, oko zgrade mora biti slobodnog prostora za njihova vozila. Ipak, građani često na to ne obraćaju pažnju, pa vatrogascima problem prave i automobili Beograđana.

- Da bi mi mogli da radimo, treba nam čist prostor: plato koji mora da bude 6 metara širok, 12 metara dugačak i asfaltiran. I tu imamo problem, jer toliko prostora nemamo. Dodatni problem nastaje kad naše vozilo ne može da priđe da skine ledenicu, jer su na tom mestu parkirana vozila građana. Da bi mi mogli da uklonimo ledenice, građani moraju da uklone vozila - apeluje komandant vatrogasne brigade.

Dakle, ledenice oko svojih prozora i terasa uklonite sami. Za veoma nepristupačne delove zgrada pozovite vatrograsno-spasilačku brigadu na broj 985. Obeležite prostor na koji bi ledenica mogla da padne. I vodite računa gde parkirate automobile.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA