NIKO NEĆE KINESKU ROBU: Igračke, patike i parfemi već tri godine "zarobljeni" u skladištu!

Nekoliko stotina kutija, koje su pod carinskim nadzorom, nalazi se u skladištu porodice Nenadović u Dobanovcima jer ni dobavljač, ni carina neće da ih odnesu

  • 4

Već tri godine skladište porodice Nenadović u Dobanovcima "zarobljeno" je robom koju niko neće da preuzme! Stotine kutija punih patika, parfema, torbi, nakita, igračaka za decu već tri godine stoji u ovom magacinu, naizgled potpuno zaboravljene i od strane carine, ali i od dobavljača.

Roba je pod carinskim nadzorom, te Nenadovići ne mogu sami da je se reše, špediter koji ju je tu ostavio kaže da sa robom nema ništa, a iz carine tvrde da već neko vreme pokušavaju da nađu rešenje za ovaj problem.

Za sve to vreme, magacin je blokiran, Nenadovići niti mogu da ga izdaju, niti u njega mogu da smeste svoju robu, jer od silnih kutija nema mesta. Kažu da trpe ogromne gubitke zbog ove situacije.

Života Nenadović u čijem je vlasništvu ovo skladište objasnio je da je njegova porodica do pre nekoliko godina imala firmu "Žito", u čijem je sastavu bio magacin od 1.300 kvadrata koje su registrovali "kao javno carinsko skladište". Pune tri godine skladište su izdavali špediterskoj firmi "Terra Trans" iz Novog Sada, da bi ova firma početkom 2010. godine sa vlasnicima raskinula ugovor i vratila im ključ.

- Jednog dana "Terra Trans" je pokupio svoje stvari i predao ključeve. Mi da uđemo u magacin, a tamo krš i lom. Oni su nam samo rekli da je to carinska roba i da ne mogu da je sklone, ali da će to uskoro srediti. Od tada je prošlo tri godine, a roba je i dalje u našem magacinu - priča Nenadović.

On dodaje i da je direktor "Tera Transa" njima u jednom trenutku rekao da je sredio uništavanje robe, ali da roba nikada nije uništena. Nenadovići su unajmili advokata i ukoliko se problem ne reši, planiraju da podnesu tužbe.

S druge strane, iz ove špediterske firme su nam rekli da je porodica Nenadović u to vreme imala carinsko skladište, da je roba oduzeta i da treba da stoji u skladištu dokle god to carina ne reši. Izgleda da se radi o robi koju su uvezli Kinezi, nezakonito, kao i da je reč o kopijama nekih poznatih marki.

U Upravi carina kažu da je ovaj slučaj složen i da oni rade na njegovom rešavanju.

- To što je roba pod carinskim nadzorom znači da postupak njenog carinjenja nije okončan ili je pak u toku postupak pred pravosudnim organima, zbog čega status te robe još nije definisan. Prema podacima Uprave carina, u pomenutom magacinu u Dobanovcima se nalazi roba iz 24 predmeta. Sudski postupak je i dalje u toku za četiri predmeta, te iz tog razloga roba i dalje mora biti pod carinskim nadzorom - kažu iz Uprave carina.

Oni dodaju da je sudski okončano 20 predmeta i ta roba čeka na uništenje, ali kako UC ne snosi troškove carinjenja, postavlja se pitanje ko će ih podneti.

- Zbog toga što shvatamo problem koji može prouzrokovati neblagovremeno uklanjanje robe, možemo sa svoje strane pokušati da apelujemo na zastupnike brendova čije je pravo intelektualne svojine povređeno, jer je zapravo njima u interesu da se krivotvorena roba uništi. Ukoliko zastupnici za to ne pokažu interesovanje, Uprava carina će pokušati da iznađe alternativna rešenja za uništenje sporne robe, čime će najveći deo magacina biti ispražnjen - rečeno je za Telegraf u Upravi carina.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neko

    20. maj 2013 | 09:55

    ako nece niko zasto nebi da li u neki dom za nezbrinutu decu ili nekom ko nemoze sebi da priusti! to bi njima znacili mnogo ! to je barem moje misljenje

  • BSBS

    20. maj 2013 | 10:08

    Ma to ce da puste u opticaj (naravno Kinezima) imaju oni po Vinogradskoj,Ledinama,Surcinu,Becmenu idt...hangare i skladista.Da mogu demontirali bi Boing747 i ustekali bi ga....Rade ko mravi i mlate pare!Stoga ce im i prodati ovi nasi sa carine sve na kvanto za neku cuskiju,taman da se pocaste medjusobno :D .... A ovo sto pricaju da ce unistiti robu su price za malu decu!

  • Adem

    20. maj 2013 | 09:15

    Pa ko ce da kupi to sranje!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA