ALARMANTNO: Dupliran broj ubistava u BG!

Za prvih pet meseci se dogodilo 30 ubistava, koliko ih je bilo tokom cele prošle godine

  • 3

Statistika pokazuje da je broj teških ubistava u Beogradu u odnosu na prethodnu godinu gotovo udvostručen, a počinioci su sve češće mladi ljudi.

U Beogradu se za prvih pet meseci dogodilo 30 ubistava, koliko ih je bilo tokom cele prošle godine. U masovnom ubistvu u Ivanči stradalo je 13 ljudi, ali i pored toga broj ubistava je veći nego ranije. Osim toga, bilo je i 29 pokušaja ubistva. Vikend je najkritičnije vreme, a ubice i ubijeni sve češće su mlade osobe.

- U najvećem broju slučajeva oni su jako uplašeni. Pošto se radi o mlađim punoletnim licima, to su osobe koje su neosuđivane, mada ima i izuzetaka kada se radi o licima koja su osuđivana i koja su bila u domovima. Međutim, oni su tada uzbuđeni, uplašeni, naravno, traže advokata i traže neko saosećanje - kaže istražni sudija Snežana Ivanović.

U Srbiji se u poslednje tri godine u proseku dogodi od 130 do 140 ubistava. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, više ubistava se dogodi u vojvođanskom i regionu Južne i Istočne Srbije, nego na području Beograda.

Posle prvog šoka kod istražnog sudije prestupnici po dolasku na prijemno odeljenje Okružnog zatvora već počinju da glume dobre momke.

- Ukoliko se radi o prvi put osuđivanim osobama, očekivano je da će želeti da ostave što bolji utisak prilikom obavljanja intervjua ili prilikom posmatranja - objašnjava Gorana Strahinjić, načelnica službe za tretman u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Prema broju ubistava u 2010, Srbija je ocenjena kao relativno bezbedna zemlja.

Srbija ima stopu ubistava 1,2, što znači da je bolja od Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali ne i od Slovenije, Austrije i Nemačke.

(D. Z. / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA