SRPSKA POSLA: Beograđani pokrali skoro sve knjige iz Otvorene biblioteke u Knez Mihailovoj!

- Filosofija ovog projekta je fenomenalna, ali se nikako ne poklapa s psihologijom našeg naroda. Jednostavno, nemaju svest o tome da za ono što uzmu, nešto moraju i da daju - kaže Mila Marinković iz "Gete Instituta"

  • 13

Akcije postavljanja improvizovanih biblioteka na otvorenom nisu nikakva novina na zapadu. Princip je krajnje jednostavan: uđete u improvizovanu biblioteku, uzmete knjigu koja vam treba, a u zamenu ostavite neku koje ste radi da se odreknete.

Ničeg spornog u ovome ne bi bilo da jedina beogradska biblioteka na otvorenom, postavljena pre dve i po godine ispred "Gete instituta" u Knez Mihailovoj ulici, nije u stalnom deficitu. Iz nje se, naime, daleko više iznese nego što se u nju unese!

Razlog su čudna, rekli bismo "balkanska" pravila ovdašnjih "ljubitelja knjiga", čije posete pomenutoj biblioteci izgledaju ovako: Uđu, uzmu knjigu koja im treba, izađu i nikada se više ne pojave. Ni sa pozajmljenom knjigom, ni s nekim od kućnih izdanja kojim bi nadomestili ono što su uzeli.

Tako je ono što je trebalo da bude edukativna akcija preraslo u filmsku akciju s neočekivanim obrtom i poražavajućim ishodom. Na ovakav način u bespovrat je otišlo više stotina knjiga. Da nema povremenih donacija izdavačkih kuća ili humanih pojedinaca, biblioteke na otvorenom u koju može da stane oko 400-500 knjiga danas verovatno ne bi ni bilo.

- Filosofija ovog projekta je fenomenalna, ali se nikako ne poklapa s psihologijom našeg naroda - počinje priču za Telegraf Mila Marinković Broćić ispred "Gete instituta", i dodaje:

- Jednostavno, nemaju svest o tome da za ono što uzmu, nešto moraju i da daju.

Dešavalo se da u pola noći u biblioteku uđu s kesom za đubre i u nju potrpaju po dvadesetak knjiga, koje sutradan osvanu na pijaci ili završe kao materijal za ogrev.

Kako bi stali ovome na put, nadležni iz "Gete instituta" rešili su da svaku od knjiga obeleže pečatom sledećeg sadržaja: "Otvorena biblioteka, knjiga u razmeni".

- Trenutno nema drugog oblika zaštite - objašnjava Mila, dodajući da se i pri ovoj kakvoj takvoj zaštiti opet mora računati na svest građana, na to da ih neće biti sramota da u ličnoj biblioteci imaju knjige sa zvaničnim pečatom jedne kulturne ustanove.

S obzirom na to da je biblioteka često ostajala prazna, kao i da su je u više navrata huligani ispisivali grafitima, zaposleni u Institutu su se često sretali i s komunalnom policijom.

- Obično bi svraćali da nas pitaju da li uopšte radi, pa bi svaki put morali iznova da im pokazujemo papire - kaže Broćićeva, uz napomenu da se na prste mogu izbrojati pojedinci koji se pridržavaju propisanih pravila izraženih kroz princip "jedna uzeta za jednu donetu knjigu".

Pri prvoj donaciji oko stotinu knjiga (koje su stigle iz Nemačke) samo je jedan student vratio knjigu. A najbrže pražnjenje biblioteke obavljeno je za svega jedan dan!

Među retke reprezentativne primere ubraja se izvesni bračni par, koji je nedavno donirao čak 60 knjiga, kao i redovni čitalac, koji u zamenu za pet knjiga na nemačkom jeziku donese po deset na engleskom. No, to su prave retkosti.

Da priča bude tužnija, kroz Otvorenu biblioteku do sada je prošao niz interesantnih i prilično retkih naslova: od savremenih nemačkih autora, dela Dostojevskog na nemačkom jeziku, stručne medicinske i psihološke literature, sve do dela Marksa i Lenjina.

Kako da se stane na put ovdašnjim lošim navikama, odgovora nema. Glavni problem je očigledno u tome što biblioteka nema nadzor. No, ideja cele akcije bila bi potpuno obesmišljena kada bi se postavio neko ko bi danonoćno čuvao Otvorenu biblioteku.

Ova biblioteka nastala je po ideji članova “Gete Gerile”, projekta “Gete Instituta”, koji okuplja mlade kreativne ljude. Ovo je već četvrta generacija, koja vodi računa o biblioteci.

Nedavno su organizovali akciju renoviranja, u kojoj su podršku dobili i od čuvenog strit art umetnika "Alone".

Tokom proteklih godina članovi “Gete Gerile” organizovali su niz akcija koje su doprinele širenju ideje i prikupljanju knjiga - pesničke večeri, manifestaciju “Deca biblioteci - Biblioteka deci”, akcije povodom "Svetskog dana knjige".

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    23. maj 2013 | 20:20

    Šta ste očekivali?

  • Lily Ljiljana Jokic

    23. maj 2013 | 21:31

    Kakva drzava takav i narod nazalost..Drzava opljackana kazu svo od tajkuna..ali opljackana je ona od svih ovo je tipican primer!! Neko spomenu glad?! Ovo su knjige !! sramota

  • Nikola

    23. maj 2013 | 22:20

    Ljiljana ja bih pre rekao kakav narod takva i drzava.Vlast je po meri naroda ni bolja ni gora od njega na zalost..Sto se tice gladnog coveka,on ima biblioteku gde moze da procita za godinu dana za male pare mnogo knjiga ali ne,daj ,zavrni,prevari,obmani gde god mozes..Kao narod nismo zasluzili nista vise od onoga sto imamo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA