Vrane napadaju Beograđane, grebu ih i kljucaju po glavi!

- Lome grane, proleću tik iznad glave, puštaju glasne krike. Napadaju mačke, a ljude gađaju svakakvim plodovima. Kao da su poludele - kažu napadnuti. Stručnjaci tvrde da samo štite svoje mlade

  • 18

Pažnja! Vrane napadaju!

Ovo nije rečenica kojom se najavljuje čuveni film Alfreda Hičkoka "Ptice", već surova realnost s kojom se suočavaju Beograđani. Naime, u proteklih nekoliko dana na Novom Beogradu sive vrane napadaju ljude po ulicama, parkovima i šetalištima! Lete tik iznad glave, mlataraju krilima, a neretko ogrebu ili pak udare ljude kljunom u glavu!

U Ulici Milutina Milankovića, kod Sava Centra, M. G. (56) je napala siva vrana. Žena se jako uplašila, a kako kaže, u rukama nije imala nikakvu hranu ili bilo šta što bi pticu navelo na napad.

- Išla sam ulicom i odjednom sam osetila udarac u glavu. Znala sam da je ptica, jer sam čula krila. Prvo sam mislila da je slučajno, a onda je ponovila napad. Nekoliko puta zaredom me je udarila kljunom u glavu. Sve vreme je kreštala i mlatarala krilima, napadajući me - priča naša sagovornica, koja je jedva uspela da se odbrani od ptice tako što je naišla na granu od koje se vrana uplašila.

- Odmah sam se setila Hičkokovog filma. Jako sam se uplašila, vrane kao da je uhvatilo neko ludilo - dodaje ona.

Slična situacija dogodila se i u Bloku 45, u naselju Ivana Ribara, gde ogroman broj ovih ptica već danima uznemirava građane.

- Lome grane, proleću tik iznad glave, puštaju glasne krike. Napadaju mačke, a ljude gađaju svakakvim plodovima. Kao da su poludele, ne znam zašto tako plaše ljude - kaže Maja Stanković (27), koja radi u ovom naselju.

Iako su se Beograđani uplašili, stručnjaci kažu da ovo nije neuobičajena pojava i da ptice na taj način štite svoje mlade.

- Ovo je period kada mladi pokušavaju svoje prve letove i dešava se da izlete iz gnezda pre nego što su spremne za let i onda padnu na asfalt, ili u neko žbunje. Roditelji su svesni prolaznika koje pokušavaju da zaplaše kako bi zaštitili svoje mlade - kaže Dragan Simić iz Lige za ornitološku akciju Srbije.

Marko Tucakov, biolog iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, kaže da na području Beograda postoji oko 100 vrsta divljih ptica, a da bi ovakve probleme trebalo rešavati na nivou grada.

U međuvremenu, stručnjaci Beograđanima savetuju da kada prolaze pored mesta za koje znaju da ima vrana, stave kapu, šešir, jer im ptice ne žele zlo − one samo štite svoje ptiće!

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jokica

    24. maj 2013 | 00:16

    @Vlada Sprema se,al smak budala!Najavljeno je totalno istrebljenje te sorte!!!

  • jake

    23. maj 2013 | 23:21

    Jako si mudar, ako neznas ništa pametno reći, bolje ćuti

  • vlada

    23. maj 2013 | 22:49

    Ljudi pocelo je!!! Vrane,tornado u rusiji,sneg u Francuskoj,zemljotres,vulkan... Sprema se smak sveta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA