BRANISLAV PROSTRAN, PREDSEDNIK OPŠTINE ZEMUN: Đilas ne radi svoj posao!

- Nismo zadovoljni odnosom Grada prema, ne opštini Zemun, već građanima Zemuna. Nije normalno da sam, kao predsednik opštine koja ima preko 200.000 građana i 160.000 birača, imao 3 ili 4 sastanka s Đilasom za prethodne 4 godine - poručuje funkcioner SNS Branislav Prostran, koji očekuje ubedljivu pobedu naprednjaka na predstojećim izborima u Zemunu

  • 60

Predsednik opštine Zemun i funkcioner SNS Branislav Prostran u intervjuu za Telegraf otkriva da se s gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom u poslednje četiri godine sastao svega tri do četiri puta, a poslednje dve godine nijednom.

Na predstojećim izborima očekuje još ubedljiviju pobedu od one koju je SNS ostvarila 2009. Najviše je ponosan u Zemunu na njegove građane.

- SNS u Zemunu očekuje ubedljivu pobedu na izborima koji se održavaju 2. juna. Pozivam sve građane da izađu, odluče sami o svojoj sudbini i daju glas kome smatraju da treba. Mi smo u prethodnom periodu imali razumevanja za Zemunce i njihove probleme, odlučno ih rešavali. Nadam se da će građani to prepoznati i da ćemo pobediti još ubedljivije nego pre četiri godine.

Koliko su građani svesni važnosti lokalnih izbora?

- Svesni su da su lokalni izbori važni, jer na njima biraju ljude koji imaju razumevanja za njih, ljude koji se domaćinski odnose prema sredstvima Zemuna. Nismo potpisali nijedan kafanski račun za ove četiri godine, troškove telefona smo prepolovili. Kao predsednik opštine imam pravo na 2.000 dinara za telefonski račun. Nismo uzimali avionske karte i slične stvari. Svesni smo teške situacije u kojoj građai žive i trudili smo se da ih saslušamo, vidimo kako možemo da im pomognemo.

Šta su vam bile najveće kočnice u radu?

- Postoji veliki problem, jer su gradske opštine razvlašćene. Grad Beograd je na sebe preuzeo mnoge ingerencije. Samo u prethodnih par godina je izvršena velika centralizacija nadležnosti. Ne bismo imali ništa protiv da Grad uzme na sebe neke nadležnosti, a da ih sprovodi kako treba i da građani budu zadovoljni. Imamo situaciju da je Beograd preuzeo legalizaciju u kojoj ima preko 200.000 objekata, a po njihovom priznanju, godišnje se reši oko 4-5 hiljada predmeta. To znači da bi nam trebalo 50-ak godina za rešavanje legalizacije. Ne možemo biti zadovoljni takvim odnosom.

Šta je od projekata u Zemunu započeto u prethodne četiri godine, a šta je još ostalo da se uradi?

- Imamo dosta komunalnih problema s gradskim preduzećima kao što su "Vodovod i kanalizacija", "Beograd put", "Gradsko saobraćajno"...  Ono što smo domaćinskim odnosom i prikupljanjem sredstava rešavali su vodovod u Ugrinovcima, kanalizacionu mrežu, nasipanje ulica u prigradskim ulicama. U centru smo radili kej od "Šarana" do "Venecije", zasadili preko 12.000 sadnica ruža, radili obnovu fasada, rekonstrukciju Kule Gardoš... Najveći projekat na kome smo radii je prelepi Zemunski kej. U narednom periodu radićemo na pristanu keja kako bi omogućili dolazak velikih turističkih brodova, što će otvoriti Zemun prema Dunavu. Ispunili smo obećanje da ćemo se prema svim građanima odnositi jednako, jer njihovi problemi za nas predstavljaju prioritet.

U razgovorima s građanima šta prepoznajete kao najveće probeleme Zemunaca?

- Otvorili smo Kancelariju za prijem građana, gde svakodnevno mogu da dođu i iznesu svoje probleme. Kao predsednik opštine, svakog četvrtka sam primao građane i saslušao ih, bez obzira na to da li su njihovi problemi vezani za opštinu, Grad ili Republiku, ili su lični. Sve probleme smo pokušavali da rešimo, dosta toga smo i rešili, ali trebaće još dosta vremena, volje i odgovornija gradska vlast, kako bi se rešili problemi u Ugrinovcima, na Altini, Busijama, Batajnici... Od kanalizacione mreže i vodovoda do asfaltiranja. Dosta infrastrukturnih projekata opština ne može sama da uradi, a vraćanjem nadležnosti i promenama u Gradu Beogradu to će moći.

Koliko sluha je Grad imao za neke konkretne zemunske probleme?

- Nismo zadovoljni odnosom Grada prema, ne opštini Zemun, već građanima Zemuna. Nije normalno da sam, kao predsednik opštine koja ima preko 200.000 građana i 160.000 birača, imao 3 ili 4 sastanka s Đilasom za prethodne 4 godine. Trebalo bi češće da se sastaje s predsednicima opština kako bi mogao da se upozna s problemima građana. Prethodne dve godine se nismo nijednom sreli. To nije dobar način da se radi posao. Građani imaju pravo da se njihovi problemi rešavaju bez obzira na to za koga glasaju. Odnos gradonačelnika nije takav samo prema opštini Zemun, već i prema drugim oipštinama, što sam shvatio iz kontakata s kolegama.

Gde najviše "škripi" zbog te slabe komunikacije?

- Iamo situacije da su urbanistički planovi stari po 7-8 godina. Ne može vreme da stane zato što neko ne donosi urbanističke planove, ne mogu ljudi da čekaju. Iako su možda zemljište kupili od grada ili države, ne mogu da dobiju građevinsku dozvolu po 7-8 godina. To građane onemugućava u rešavanju osnovnih životnih pitanja. Posle 10 godina stvaraju se nove porodice, potrebe za stambenim prostorom... Kad se rešimo te "geografije" na nivou Grada, biće manje "divlje" gradnje, građani će moći da dobiju građevinsku dozvolu za 20 dana, a ne da čekaju po 10 godina. To je važno i zbog građevinske industrije, proizvodnje građevinskog materijala, zaposliće se više radnika... Ovako je sve ukočeno.

Postojale su svojevremeno inicijative nekih grupa da se Zemunu vrati status grada. Šta vi mislite o tome?

- Ako ne dođe do razumevanja od strane Grada i ako bude i dalje ovakva situacija u kojoj gradonačelnik ne radi svoj posao, smatram da građani ne moraju to da tolerišu i da ne mogu da čekaju još 10-20 godina, te da Zemun treba da ima status koji je nekad imao. Nadam se, međutim, da će ubrzo doći do promena na nivou Grada i da za tim neće biti potrebe. Interesantan primer je i da Zemun ima kapitalni budžet na godišnjem nivou od 27 miliona dinara, a u odnosu na gradski budžet to je 0.6 odsto. Šta da uradimo s tim? Budžet Zemuna je praktično svake godine sve manji, dok je gradski sve veći.

Da li je to sistemski ili politički problem?

- I jedno i drugo. Sistemski zato što ne postoje jasna pravila koliko koja opština ima prava na sredstva. Tako je za neke 1,6, a neke 0,8 odsto. Nema veze s brojem stanovnika već kako kome padne na pamet. Dokaz da je i politički je primer Surčina. Poštujući i uvažavajući sve njihove probleme i potrebe, ističem da Surčin, koji je tri puta manji od Zemuna, ima kapitalni budžet od 250 miliona dinara, a Zemun 27 miliona.

Ko su vam najpoželjniji koalicioni partneri ukoliko osvojite najviše glasova?

- Do sada smo bili u koaliciji sa SPS i DSS, NS i strankama oko njih. Imali smo dobru saradnju, nismo imali problema. Naravno, o tome ćemo razgovarati posle izbora. Nadam se da ćemo imati ubedliviju pobedu u odnosu na 2009. Umnogome to je i zahvaljujući radu predsednika SNS Aleksanda Vučića, koji je svojim konkretnim potezima na nivou Republike doprineo da naša stranka i na lokalu ima sve bolji rezultat.

 Pored onoga što se vidi golim okom dok se šetate Zemunom, šta je još urađeno?

- Radilo se na uređenju plaže Lido, mnogo je urađeno na polju bezbednosti naše dece. Sve škole u centralnom delu su pokrivene video-nadzorom koji je sproveden u monitoring centar policije, tako da su pod nadzorom 24 sata. Po tome smo jedinstvena opština. Veliki deo centra, park, gimnazija, Poljoprivredni fakultet, Glavna ulica do keja pokriveno su besplatnim bežičnim internetom. Sva deca su prošla obuku na početku školske godine o bezbednom kretanju u saobraćaju, vodeći računa da rasteretimo roditelje.

Na šta ste, kao Zemunac, najponosniji?

- To je specifičnost građana Zemuna koji su ponosni i vole svoj grad, bez obzira na to da li je najbolji na svetu ili u teškoj situaciji. Uvek ponosno ističu da su iz Zemuna, podržavaju ga i to je za divljenje i pohvalu. Imaju osećaj pripardnosti Zemunu i ističu koliko im je važan.

 Šta biste voleli da im poručite 3. juna, nakon izbora?

- Voleo bih da im se zahvalim na velikoj podršci SNS-u.

(A. Popović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosmos

    29. maj 2013 | 17:35

    Dovoljno je čovek da prođe Zemunom i da vidi koliko je urađeno,i da se uveri da ovo nisu prazne priče.

  • maja

    29. maj 2013 | 17:47

    Zaista je sramotno koliko je gospodin Djilas centralizovao vlast u Beogradu I sto odbija da saradjuje sa predsednicima opstina koji nisu iz DS-a.pravi gradonacelnik treba da se zanima za zivot I buducnost gradjana I da saradjuje sa svima bez obzira na politicku opredeljenost

  • Lazar Car

    29. maj 2013 | 17:01

    A gde su tebi bre pravi Zemunic, čoveče? Bez "ojha korporacija"?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA