PODRŠKA: Protest roditelja dece sa invaliditetom u petak 14. juna

- Umesto da se bavimo negom svoje dece, u petak moramo da u protestu, na ulici ispred zgrade Ministarstva tražimo svoje pravo i poštovanje volje građana koji su svojim potpisima podržali biološke porodice - saopštili su organizatori

  • 0

Roditelji dece sa invaliditetom najavljuju za petak 14. jun u 11 časova miran protest ispred zgrade Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, a potom i ispred zgrade Vlade Srbije.

Kako su saopštili organizatori, protest je planiran kao podrška peticiji "Roditelj - negovatelj". Roditelji mališana sa invaliditetom iz cele Srbije samoinicijativno su se organizovali, skupljajući potpise podrške Inicijativi za finansijsku podršku bioloških porodica dece sa invaliditetom, skraćeno radno vreme za zaposlene roditelje kao i produženo bolovanje za negu teško bolesne dece.

Iako je za izmenu Zakona dovoljno 30.000 poptisa, organizatori akcije tvrde da su skupili oko 60.000 potpisa građana. Na osnovu toga kancelarija zaštitnika građana ponovo je pokrenula i uradila Predlog izmene zakona o finansijskoj podršci bioloških porodica dece sa invaliditetom.

Predlog i orginal potpisi podrške predati su u Narodnu skupštinu 7. maja 2013, lično predsedniku Skupštine Nebojši Stefanoviću, koji je tom prilikom javno podržao biološke porodice.

Međutim, sekretarka Minitarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković je u proteklom periodu, u više navrata, prenoseći stav Ministarstva, kako kažu organizatori, "izazvala razočaranje kod roditelja".

Oni su pokušavali da stupe u kontakt sa sekretarkom i Ministarstvom, ali bez uspeha.

- Na osnovu dosadašnje nebrige države za biološke porodice dece sa invaliditetom, doneli smo odluku da više ne želimo da budemo nevidljivi za državu. Na ovu odluku roditelje je naterala teška muka, a pomoći od države nema. Umesto da se bavimo negom svoje dece, u petak moramo da u protestu, na ulici ispred zgrade Ministarstva tražimo svoje pravo i poštovanje volje građana koji su svojim potpisima podržali biološke porodice - saopštili su organizatori.

Više infomacija o ovom događaju pročitajte OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA