Lido uskoro kao Ada Ciganlija?

Stručnjaci ocenjuju da je Dunav u ovom delu već veoma spor, pa se talože ogromne količine nanosa, koje reka ne može da "ponese"

  • 1

Veliko ratno ostrvo će, zbog sporog toka Dunava i taloženja mulja, morati da promeni izgled. To znači da će čitav pojas između Lida i keja kod hotela "Jugoslavija" ili postati močvara, ili, uz ulaganje od nekoliko miliona evra, prava turistička atrakcija, nova Ada Ciganlija.

Naime, kako pišu "Večernje novosti", stručnjaci ocenjuju da je Dunav u ovom delu već veoma spor, pa se talože ogromne količine nanosa, koje reka ne može da "ponese". Do sada je odmuljavanje rađeno samo u pojedinim delovima obale, da bi plovila mogla da se kreću.

Međutim, od kada grad ne dobija nikakav novac za zauzeće reka, nema računa ni da čisti mulj, pa se Lido sve brže spaja sa Zemunskim kejom.

Prema rečima direktora "Beogradvoda" Miloša Milovanovića odmuljivanje i izvlačenje nanosa je veoma skupo, pa ako se ne bude sprečavalo prirodno taloženje, na obali kod "Jugoslavije", čitavom širinom rukavca bi mogla da nastane močvara.

Druga opcija koju predlaže ovo preduzeće je da se napravi nova gradska ada. Uz ulaganje od nekoliko miliona evra, stvorila bi se novo gradsko mesto za rekreaciju, uživanje i odmor.

- Ovako kako danas izgleda Veliko ratno ostrvo je produkt rada hidroelektrane "Đerdap", koja usporava tok Dunava. Ostrvo je sve veće, sve je slabiji protok vode kroz rukavac. U narednih nekoliko godina moraćemo da odlučimo šta ćemo sa tim - kaže Milovanović.

On dodaje da , kada bi se napravila ada, čista voda bi stizala bez mulja i ne bi više bilo zadržavanja nanosa:

- Jedna od opcija je da se oko čitavog ostrva urade nasipi, kao kod Savskog jezera, ili da se jedan deo ostavi da slobodno bude plavljen. Pravljenje nove ade bilo bi zdravije i za sam plovni put. Posebna je priča koliko bi prestonica mogla da dobije u turističkom smislu.

Kupalište Lido je nekada bilo veoma popularno među sugrađanima, naročito meštanima Zemuna i Novog Beograda. Pontonski most sa Zemunskog keja je i lane omogućavao prelazak do ostrva.

Pričalo se decenijama unazad da će biti potpuno uređen, da su postojali zainteresovani zakupci da tamo otvore zabavne parkove. Ipak, sve je ostalo samo na pričama.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA