Vlasnici čamaca i splavova ogorčeni: Ovo su mogli sprečiti! (FOTO, VIDEO)

Na Zemunskom keju može se čuti jedno pitanje: Ko je odgovoran za ovo?

  • 0

Dan nakon što su led i Dunav odneli zemunsku marinu sa stotinama čamaca, potopili jedan splav i desetine oštetili i pomerili, na Zemunskom keju može se čuti jedno pitanje: Ko je odgovoran za ovo? I vlasnici čamaca i splavova slažu se da je sve ovo moglo biti sprečeno.

Od ranog jutra ljudi učvršćuju čamce ili ih vade iz vode.

Miki Nedeljković, potpredsednika kluba "4. jul" kaže da, srećom, u ovoj marini nije bilo velike štete, ali da su čamci i dalje ugroženi.

- Čamce u našoj marini smo vezali na vreme uz šlep. Međutim, šorpanji (sistem vezivanja splavova) su nam popustili, sada ih ne možemo zameniti, tako da smo prepušteni na milost i nemilost sledećeg leda - kaže Nedeljković za Telegraf.rs.

On kaže i da ne veruje da će neko moći da naplati štetu, osim ukoliko je sa nekim osiguravajućom kućom napravio kasko osiguranje plovila.

- Ja sam 35 godina na vodi. Pamtim da je jedne godine bilo ovako, ali su u to vreme brodovi lomili led, pa nije bilo ovakvih situacija. Sada je nešto zakazalo - smatra Nedeljković.

Vlasnici čamaca koje su reporteri portala Telegraf.rs zatekli na Zemunskom keju su ogorčeni jer led nije razbijen.

Od njih se mogu čuti komentari: "Rekli su da ledolomci stižu, a i dalje ih nema", "Znalo se da nadolazi led, šta su čekali".

Jedan od vlasnika čamaca Aleksandar Smiljanić kaže da im sada samo preostaje da čekaju.

- Svi ovi čamci su na santama leda koje su oštre i koje ih mogu oštetiti. I sada čekamo da one same oteknu. Mi smo razbijali led koliko smo mogli i napravili taj neki kanal. Da to nismo uradili i naše čamce bi odneo led - kaže Aleksandar.

Na desetine splavova-restorana je pomereno iz svog mesta, a splav "Amsterdam" se otkačio i naslonio na susedni. Vlasnika splava "Amsterdam" nismo zatekli na keju, ali vlasnici drugih splavova sa kojima smo razgovarali su ogorčeni.

- Nije bitno ni kako se ja zovem ni koji je moj splav. Ovo je neko morao da spreči. Zašto ja plaćam ogromnu godišnju taksu. Šta su radile "Beograd vode", "Srbija vode", šta je je radilo nadležno ministarstov. Pa svi oni su dužni da obezbede da se rekama može ploviti i da se razbije ovaj led - kaže vidno uznemiren jedan od vlasnika splavova koji nije želeo da se predstavi.

Drugi vlasnik na sve ovo dodaje da nije nemoguće da zbog svega ovoga tuže državu i traže nadoknadu štete.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić na pitanje da li su ledolomci mogli ranije da reaguju i da li je sve ovo moglo da bude izbegnuto za RTS je rekao da će se proveriti ko je odgovoran.

- Ispada da su krivi oni koji su pretrpli štetu što ja baš i ne mogu da prihvatim. U svakom slučaju ćemo videti ko je odgovoran. U tom lancu odgovornosti moraće da se vidi šta je omanulo.

Marić je rekao i da bi situacija sa kretanjem leda u Dunavu trebala da se stabilizuje u naredna 24 sata.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA