BG: Deset najopasnijih pešačkih prelaza!

Jedan od najrizičnijih pešačkih prelaza nalazi se u blizini Kineskog tržnog centra u Ulici Jurija Gagarina. Na toj lokaciji zabeležena je čak 21 nesreća u prethodne tri godine

  • 5

Crna statistika saobraćajnih nezgoda i ove godine ukazuje da su pešaci najugroženiji od svih učesnika u saobraćaju. Zato su u saobraćajnoj policiji još 2010. započeli detaljnu analizu nezgoda na ulicama u kojima stradaju pešaci i izdvojili više od 10 najkritičnijih lokacija.

Jedan od najrizičnijih pešačkih prelaza nalazi se u blizini Kineskog tržnog centra u Ulici Jurija Gagarina. Na toj lokaciji zabeležena je čak 21 nesreća u prethodne tri godine, a poslednja tragedija dogodila se u avgustu kada je starija žena poginula pošto je na nju naleteo tramvaj.

- Od tog broja skoro 80 odsto nezgoda dogodilo se na samom prelazu. Zato bi pešaci morali da obrate pažnju pre nego što kroče na prelaz. Ukoliko to ne učine, i oni snose odgovornost - kaže Goran Ivančev, komandir za uviđaje saobraćajnih nesreća.

Od početka 2010. do kraja 2012. u gradu su zabeležene ukupno 2.604 saobraćajne nezgode u kojima je poginulo čak 138 pešaka. Od početka ove godine do avgusta u 579 saobraćajnih nesreća život je izgubilo 26 pešaka, koliko ih je poginulo u istom periodu prošle godine.

- Najveći broj pešaka strada u raskrsnicama i to najčešće prilikom skretanja vozača ulevo, zatim u slučajevima prelaska kolovoza van pešačkog prelaza, na pešačkim prelazima ili prilikom kretanja duž kolovoza. Pešaci su posebno ugrožena kategorija učesnika u saobraćaju zbog izloženosti riziku, ranjivosti, grešaka subjektivnog karaktera i vozača i pešaka i propusta regulative - objašnjava Ivančev, koji zajedno sa Zlatkom Belencanom, pomoćnikom načelnika Uprave saobraćajne policije, i Draganom Lončarevićem, saobraćajnim inženjerom, čini stručan tim za analizu saobraćajnih nesreća sa pešacima.

Analiza je pokazala da je najviše poginulih pešaka bilo na Novom Beogradu (20), a najmanje na Vračaru (3) i u Barajevu (2).

Pogledajte koji su najrizičniji prelazi u gradu:

- Dimitrija Tucovića - Batutova

- Beogradska - Bulevar kralja Aleksandra

- Bulevar kralja Aleksandra (od Molerove do Smiljanićeve)

- 27.marta-Beogradska

- Bulevar despota Stefana kod Pančevca

- Prvomajska - Glavna u Zemunu

- Glavna - Bežanijska

- Jurija Gagarina kod Kineske pijace

- Tošin bunar (od Jakuba Kuburovića do Studentskog grada)

- Kružni tok Bogoslovija

 

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan Prokic

    15. oktobar 2013 | 12:13

    Pešački prelaz izmešu gradskih parkova Mali i Veliki Taš - zeleno svetlo za pešake je samo ukras. Predlažem instaliranje kamere MUP-a i sl. uređaja.

  • Boki

    15. oktobar 2013 | 12:45

    Svi pesacki prelazi koji su na ulicama gde ima dve trake u jednom smeru su opasni, a posebno ako postoji krivina. Kad se kola krecu jednom trakom, a za jednu duzinu vozila ispred idu druga kola drugom trakom, ili jos gore autobus, prelazak preko pesackog prelaza je veoma opasan. Ako se desi da ovaj prvi iznenada stane da propusti pesaka (kao sto se uvek desava), vozac iza od njega ne vidi pesaka , vrlo lako moze produziti kretanje svojom trakom, pesak ne vidi auto u drugoj traci od vozila koje stoji da ga propusti i tada moze doci do udara. Samo najsvesniji vozaci veoma su oprezni u takvim uslovima, ali uvek moze da se previdi situacija i da dodje do nesrece...

  • Kiki

    15. oktobar 2013 | 18:07

    Moj favorit su pešači u Bul. V. Mišića i Jurija Gagarina... Kojima je lakše da pretrčavaju i preskaču ogradu nego da koriste obeležene prelaze i podvožnjak...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA