Srđan Aleksić dobio ulicu u Beogradu

Inicijativu da jedna beogradska ulica dobije ime Aleksića pokrenula je u januaru ove godine Suzana Milosavljević Ilijić, a ubrzo je podržala i gradska uprava

  • 9

Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda usvojen je predlog da jedna ulica u Beogradu ponese ime Srđana Aleksića, koji je stradao braneći komšiju Bošnjaka.

Srđan Aleksić već ima svoje ulice u Sarajevu, Novom Sadu, pasaž u Pančevu, ulicu u Podgorici. Inicijativu da jedna beogradska ulica dobije ime Alesića pokrenula je u januaru ove godine Suzana Milosavljević Ilijić. Početkom godine pokrenuta je i onlajn peticija, a prikupljeno je više od 2.000 potpisa.

Inicijativu je ubrzo podržala i beogradska uprava, a odluku da jedna ulica na Novom Beogradu dobije njegovo ime podnela je odbornička grupa DS. Prema predlogu gradske Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova, to bi trebalo da bude deo Ulice dr Ivana Ribara.

Danas je usvojen i predlog da Stari grad dobije Čavketov pasaž, nazvan po rok muzičaru Goranu Čavajdi Čavketu (1962-1997), kao i da Vračar dobije plato rediteljke Soje Jovanović. Nove nazive ulica dobiće i opštine Zvezdara, Čukarica, Voždovac, Zemun i Stari grad.

Srđan Aleksić, Bošnjaka iz Trebinja, stradao je pre 20 godina kada su ga nasmrt pretukli vojnici Republike Srpske jer im se suprotstavio kako bi od batinanja odbranio Bošnjaka Alena Glavovića. Oni su tada nasrnuli na Aleksića i pretukli ga kundacima. Imao je 26 godina kada je ubijen. Srđanov otac, Rade Aleksić u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гага

    15. oktobar 2013 | 16:28

    Леп гест према великом Срђану. Учинио је велико дело за понос свом народу и родитељима.

  • heroj ulice

    15. oktobar 2013 | 16:32

    Kralju zbog tebe vjerujem u zivot !

  • Marijana andrejic

    15. oktobar 2013 | 17:11

    Srdjane nek ti je vecna slava!!! Ponos rodjitelja i celog Srpskog naroda. A sto se naziva ulica tice imam predlog da se osjecka ulica na Cukarici preimenuje u ul Diane Budisavljevic dugujemo joj to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA