Rasistički nemiri u Zemun polju: Pozivali na linč Roma!

Regionalni centar za nacionalne manjine upozorava na zabrinjavajuće višednevne incidente i pozive na linč jedne etničke grupe. Oni pozivaju nadležne institucije da reaguju na novi najavljeni antiromski protest

  • 34

Grupa od oko 200 ljudi održala je u nedelju protest protiv Roma u Zemun polju, koji je uplašio mnoge pripadnike romske nacionalnosti u ovom naselju. Tim povodom, oglasio se i Regionalni centar za manjine ističući da su veoma zabrinjavajući višednevni incidenti i svakodnevni pozivi na linč jedne etničke grupe.

- Izašli su na ulice uz povike: "Nećemo Cigane, nećemo šugu!", "Cigani šugavi, izađite napolje!", "Koljite Cigane!", "Ubij, zakolji, da Cigan ne postoji!", "Pobićemo vas!", "Bežite iz Zemun polja!", "Iselićemo Cigane!", itd. Iste noći, grupa mladića je nasrtala na Rome i Romkinje, vređajući ih na nacionalnoj osnovi i preteći nasiljem - navodi se u saopštenju Regionalnog centra za manjine.

Od tada, većina Roma iz ovog naselja izbegava da izlazi iz svojih stanova, plašeći se za svoj život i bezbednost, a mnogi su bili prinuđeni da napuste svoje domove i sklone se kod prijatelja i rođaka. Kako se navodi u ovom saopštenju, eskalacija rasističkog divljanja je u direktnoj vezi sa tekstom u jednim dnevnim novinama, u kome se navodi bez bilo kakvog ograđivanja izjava jednog od roditelja dece koji pohađaju OŠ "Ilija Birčanin", a koji za pojavu šuge okrivljuje Rome.

- S obzirom na višednevne incidente i svakodnevne pozive na linč jedne etničke grupe, posebno zabrinjavanja postupanje nadležnih organa, pre svega policije, koja je bila prisutna tokom protesta, ali nije preduzela ništa da ih spreči. Istovremeno, po rečima stanovnika naselja, predstavnica gradskih vlasti koja ih je posetila na njihov poziv ih je posavetovala da se zatvore u svoje kuće i "obrate pažnju na higijenu" - dodaje se u saopštenju i pozivaju se nadležne institucije da blagovremeno reaguju na najavljeni antiromski protest.

Iz Regionalnog centra za manjine podsećaju da je, "nakon što je vest iz Grčke o plavookoj romskoj devojčici nekritički preuzeta u domaćim medijima, grupa skinheda pokušala da oduzme dete svetlije puti od njenih roditelja pripadnika romske nacionalne manjine".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mire

    5. novembar 2013 | 16:26

    Sramota je kakve su im stanove dali,nove zdrade lepe,koje su naravno unistene vrlo brzo,smece ispred ulaza , sve smrdi na urin , muzika tresti po ceo dan, naravno svi na ulici. Imaju para za pivo i cigare a nemaju da plate racune za struju... Umesto da su dali te stanove ljudima koji ceo zivot rade i zivev kao podstanari, ne oni su njih doselili a naravno ko ih drugi izdrzava nego mi. kad oni po ceo dan bleje na ulici i ne rade nista. I istina je da je suga od njih!

  • losmi

    5. novembar 2013 | 16:26

    Da li moze neko da mi objasni, kako se usprotiviti lopovskim i prljavim nacinom zivota romske populacije a ne ispasti rasista, ubica, fasista i ostalo?

  • marko

    5. novembar 2013 | 17:04

    Sto niste dali te stanove samohranim majkama bez resenog stambenog pitanja nego ciganima da se mnoze, kote i divljaju po ceo dan na nasoj grbaci??? I bar vi oladite sa ovakvim naslovima, danas se svakakve barabe i paraziti proglasavaju za manjine i dozvoljeno im je sve a ti samo kazi jednu rec, momentalno si rasista, nacista, fasista, antisemita i ne znam koje gluposti nisu izmislili. Treba svi da im se klanjamo, jel? Ako si manjina treba da cutis i da slusas sta ti se kaze a ne da divljas. Isterace nas iz sopstvene zemlje kojekakve manjine svega i svacega

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA