SUPERHEROJI SU MEĐU NAMA: Otvoren sedmi Festival nauke (FOTO)

Više od 550 naučnika iz 52 institucije do 8. decembra prirediće posetiocima zanimljive eksperimente, radionice, debate i šou-programe. Program se odvija na četiri lokacije, a cena ulaznice je 400 dinara

  • 0

Čak i ako niste skloni nauci, u naredna četiri dana imate veliku šansu da je zavolite. U bivšoj Robnoj kući "Kluz" u Beogradu u društvu sedmoro mladih naučnika - "superheroja nauke" i velikog broja mališana otvoren je sedmi Festival nauke.

Festival će trajati do 8. decembra, a za 400 dinara, koliko košta ulaznica, posetioci će moći da upravljaju mitraljezom pomoću džojstika, izazivaju kišu, ili cunami, otkriju šta se sve nalazi u jednoj kapljici vode.

Brojni osnovci koji su pohrlili da od ranog jutra posete najveći sajam nauke u regionu najviše su se oduševljavali tetama koje su promovisale projekat reciklaže, noseći duge haljine koje su bile skrojene od limenki. Mnoge je zanimalo da li imaju svog superdvojnika među naučnicima ili glumcima, pa je štand Matematičkog fakulteta tokom prepodneva bio zatrpan decom.

Milica I. i Jelena M., obe učenice drugog razreda osnovne škole, bile su oduševljene dok su istraživale sve aparate koje koriste oftamolozi, i već su rešene da kad porastu, budu očni lekari. S druge strane, veterinom se sigurno neće baviti.

- Najmanje mi se svidelo da na televizoru gledam kako se rađa tele - kaže mala Jelena koja nije bila oduševljena videom koji su spremili učesnici sa Veterinarskog fakulteta.

Učiteljicama se pak najviše svidela aplikacija koju su osmislili naučnici sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a kojom se mikrotalasna pećnica pokreće mobilnim telefonom. Aplikacija sadrži mogućnost očitavanja bar koda preko koga se može videti receptura, rok trajanja i način pripreme hrane.

Veliko interesovanje među decom izazvao je odgovor na  pitanje "Kako svariti ljubav, a ne razboleti se" koje su dobili od predstavnika Instituta za primenu nuklearne energije. Vuka i Miloša iz OŠ "Kralj Petar I" najviše je privuklo pucanje iz mitraljeza pomoću džojstika, ali i izazivanje cunamija i pravljenje kiše.

Veliki balon od sapunice probali su da naprave skoro svi posetioci festivala, a aplauzom su pozdravili dečka koji se sa planinarskom opremom spuštao i peo kroz sva tri sprata bivše robne kuće.

Prvog dana festivala pažnju najmlađih posetilaca okupirale su replike dinosaurusa, život miševa i pacova, tajne Sunčevog sistema, i bojne detektivske igrarije.

Oni stariji najviše vremena su provodili ispred postavke Vojnotehničkog instituta gde su se upoznavali sa najnovijom tehnologijom praćenja meta koja se koristi u vojne svrhe.

Na sedmom po redu Festivalu nauke učestvuje više od 550 naučnika iz 52 institucije, zajedno sa gostima iz Švedske, Estonije, Holandije, Francuske i Hrvatske, a ceo program odvija se na četiri lokacije - bivša Robna kuća "Kluz", Galerija Narodne banke Srbije, SKC i prostor bivšeg "Eurosalona".

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA